Nieuws

Europese Literatuurprijs 2021 voor Bosnisch-Duitse schrijver Saša Stanišić

De Bosnisch-Duitse schrijver Saša Stanišić heeft de Europese Literatuurprijs 2021 gewonnen voor de roman Herkomst. Annemarie Vlaming, de Nederlandse vertaler, wordt ook bekroond.

Het Parool
Auteur Saša Stanišić. Beeld AFP
Auteur Saša Stanišić.Beeld AFP

In het boek neemt Stanišić de lezer mee in de vlucht die hij samen met zijn ouders maakte vanuit Višegrad, in het voormalige Bosnië en Herzegovina, naar Duitsland. Hij beschrijft wat er tijdens tijdens die vlucht is voorgevallen en zet daarbij zijn familiegeschiedenis uiteen.

In het rapport valt te lezen hoe juryleden geraakt zijn ‘door de heel zorgvuldige, speelse zoektocht naar wat nu het wezen van onze identiteit uitmaakt’. ‘Een liefdevol familieverhaal én een moderne en tragische Europese geschiedenis’, zo luidt het oordeel over het werk van Stanišić.

Het Parool sprak Stanišić eind vorig jaar over Herkomst. De Bosnisch-Duitse schrijver zei zich toen ‘een indirecte profiteur van zijn vlucht te voelen’. “Zoveel mensen hebben daar hun leven verloren of zijn vast blijven zitten, daar waar de werkloosheid schrikbarend is, de levensomstandigheden ellendig zijn en de corruptie alomtegenwoordig is.”

De Europese Literatuurprijs bekroont de beste hedendaagse Europese roman die in het voorgaande jaar in Nederlandse vertaling is verschenen. Zowel de auteur als de vertaler van de winnende roman worden bekroond; de schrijver ontvangt 10.000 euro en de vertaler 5000 euro. Stanišić en Vlaming ontvangen de prijs op zaterdag 6 november op het Crossing Border Festival in Den Haag.

Sasa Stanisic, Herkomst, vertaald door Annemarie Vlaming, Ambo Anthos, €24,99, 368 blz. Beeld
Sasa Stanisic, Herkomst, vertaald door Annemarie Vlaming, Ambo Anthos, €24,99, 368 blz.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden