'Europa moet voorop gaan lopen met cloud computing'

De Europese Commissie stelt tien miljoen euro beschikbaar voor het bevorderen van cloud computing binnen Europa. Overheden en de ict-industrie moeten daartoe gaan samenwerken. Eurocommissaris Neelie Kroes voor Digitale Agenda ontvouwde de plannen daarvoor vanmiddag in het Zwitserse Davos.

Thomas van der Kolk
Eurocommissaris Neelie Kroes van Digitale Agenda. Beeld afp
Eurocommissaris Neelie Kroes van Digitale Agenda.Beeld afp

Bij cloud computing worden bestanden niet langer op harde schijven opgeslagen, maar op externe servers, bijvoorbeeld van Google. Via internet zijn de bestanden overal te raadplegen. Binnen de Europese Unie is er vooralsnog veel argwaan over cloud computing. Zo worden er vraagtekens gezet bij de beveiliging van belangrijke bestanden. Zo zijn er vele aanbieders van cloud computing en is lang niet altijd duidelijk welke daarvan wel en niet veilig zijn.

Volgens Kroes moet Europa die argwaan laten varen omdat 'de cloud' veel economische voordelen biedt. Zo biedt de cloud meer rekenkacht en kunnen bestanden gemakkelijker verplaatst worden. Vooral voor particulieren en het midden- en kleinbedrijf kunnen er volgens de Europese Unie hun voordeel mee doen.

Standaarden
Kroes pleit niet voor het ontwikkelen van een 'Europese cloud', maar wel voor het opstellen van gezamenlijke technische standaarden, certificeringen en juridische garanties. 'Als de EU geen actie onderneemt, blijven we gevangenzitten in nationale forten en lopen we miljarden aan economische winst mis', aldus Kroes.

'We moeten kritieke massa bereiken en heldere regels voor heel Europa opstellen.' De vermeende risico's van de cloud moeten 'frontaal worden aangepakt', meent de eurocommissaris.

Volgend jaar moeten een aantal plannen al gerealiseerd zijn. In 2020 zal cloud computing de Europese economie jaarlijks 160 miljard euro opleveren, verwacht Kroes. Bovendien levert het tegen die tijd en 2,5 miljoen nieuwe banen op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden