Speciale Editie

Eten en drinken in Amsterdam: lees ons themanummer op uw tablet

Ronald Ockhuysen
Ronald Ockhuysen. Beeld Artur Krynicki
Ronald Ockhuysen.Beeld Artur Krynicki

Eten was niet zo heel lang geleden louter een kwestie van vullen. Dit lijkt een boude bewering, maar iedereen die voor 1980 is geboren, weet beter. We hadden thuis op tafel een pan aardappels, vlees met jus, wat doorgekookte groente en toe vanillevla, die vaak op het bord werd uitgeschonken waar kort daarvoor de gehaktbal nog lag. Op wilde dagen aten we trouwens macaroni (met ketchup uit de tube) of een mootje vis - dat was het wel.

Serieus nadenken over eten is een luxe die we ons pas enkele decennia toestaan. Tegenwoordig doen we in de keuken onderzoek, kijken we naar buitenlandse voorbeelden, zoeken we naar gezonde alternatieven en willen we variëteit. Eten is niet langer een noodzakelijk kwaad, maar een deel van onze identiteit geworden. Een vriend die vertelt dat hij gisteren een risotto heeft gemaakt, maakt een andere indruk dan een vriend die hoog opgeeft van een karbonade of een pizza.

Onze interesse voor de materie leidt ertoe dat we veel meer lezen over eten. Het is niet meer snobistisch om tijdens een diner te laten merken dat je een recept herkent. Jamie Oliver, Yotam Ottolenghi, Massimo Bottura en Nigella Lawson zijn vanzelfsprekende namen geworden - net zoals het normaal is om een gesprek te beginnen over Luxaflex of Volvo.

In Het Parool wordt al jaren veel geschreven over eten binnen en buiten de deur. Natuurlijk presenteren we wekelijks onze eetrecensie Proefwerk, maar ook testen we onder meer bezorgmenu’s, zoeken we uit wat wel en wat niet gezond is, bieden we recepten (met columns) van onze Smulpapen aan, en we stellen vragen aan chefs, in de hoop beter te begrijpen wat plaatsvindt in hun particuliere smaakdomein.

Aandacht voor wat wordt klaargemaakt - daar gaat het om in onze stukken over eten. Om liefde voor ingrediënten, en om de kunst die liefde in lonkende zinnen vorm te geven. Zodat lezen over eten hongerig maakt en de geheimen van de keuken ontraadselt.

In deze speciale editie vindt u een overzicht van onze stukken over eten en drinken. Van proeven tot uitbuiken. In de hoop dat u deze zomer extra geniet van uw eigen kookkunsten en van de kookkunsten van de Amsterdamse keukenbrigades. Hoe dan ook: ik hoop dat u ervan geniet.

Zo leest u de Digitale Editie op uw tablet

De Digitale Editie is gratis te lezen voor abonnees van Het Parool, op dit moment alleen op tablet. Ga op uw tablet naar parool.nl/editie en installeer de app van Het Parool.

Log in op de app door in het servicemenu op ‘Inloggen’ te klikken. Bent u abonnee maar heeft u geen account? Ga dan naar myaccount.parool.nl en maak hier een account aan. Als u dit account heeft aangemaakt en bent ingelogd wordt uitgelegd hoe u uw abonnementsgegevens koppelt.

De app is geschikt voor apparaten met het besturingssysteem Android 5 of hoger en iOS10 en hoger.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden