Ester Naomi Perquin wint VSB Poëzieprijs

De Nederlandse dichteres Ester Naomi Perquin (33) is de winnaar van de VSB Poëzieprijs 2013. Ze krijgt de jaarlijkse onderscheiding voor Nederlandse poëzie voor haar dichtbundel Celinspecties, maakte de organisatie woensdag bekend tijdens de prijsuitreiking in Utrecht. Perquin ontving een geldbedrag van 25.000 euro en een glaskunstwerk van kunstenares Maria Roosen.

null Beeld anp
Beeld anp

De jury roemt 'de verraderlijk luchtige toon en de onvoorspelbare wendingen' in haar bundel. 'Het taalgebruik is soms soepel als spreektaal, dan weer geraffineerd en virtuoos. De dichter neemt de lezer aan de hand en laat hem net zo gemakkelijk struikelen.' Perquin heeft zichzelf volgens de jury de taak opgelegd 'zichtbaar te maken van wat obscuur en meestal verborgen blijft'.

Ester Naomi Perquin groeide op in Zierikzee en is sinds ruim 10 jaar woonachtig te Rotterdam. Ze werkte enkele jaren als bewaarder in de gevangenis om haar studie aan de Schrijversvakschool in Amsterdam te kunnen betalen. Ze debuteerde in 2007 met de bundel Servetten halfstok. Haar tweede bundel Namens de ander, verschenen in 2009, werd overladen met prijzen. Ze ontving daarvoor onder meer de Anna Blamanprijs, de J.C. Bloemprijs en de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs. Celinspecties is haar derde bundel.

Voor de 19e editie van de prijs waren vijf dichtbundels genomineerd. Ook Vliegtuigmagneet van H.H. ter Balkt, Wijvenheide van Luuk Gruwez, Virtualia - Teletonen van Sybren Polet en Mijn naam is Legioen van Menno Wigman maakten kans op de VSB Poëzieprijs. De jury heeft zich gebogen over 75 bundels die zijn verschenen in de periode van 1 september 2011 tot 31 augustus 2012. Voor de editie van 2012 werden nog 122 dichtbundels ingezonden.

De gedichtenprijs werd aan de vooravond van Gedichtendag uitgereikt. De stichting VSB Poëzieprijs hoopt dat de jaarlijkse onderscheiding leidt tot meer aandacht voor hoogwaardige poëzie en de genomineerde dichters.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden