Plus

Esmaa Alariachi komt terug op televisie: 'Ik stap niet van mijn geloof'

Esmaa Alariachi (37) is met haar zussen terug met de Mama's van Halal. Aan Hans Teeuwen ontkomt ze nog steeds niet, maar verder gaat het nu over andere thema's. 'Hoe kunnen we betere moeders zijn?'

Joep School
Esmaa Alariachi: 'Mijn man en ik moeten de voorwaarden scheppen, waardoor mijn kinderen een 2.0 en liever nog een 4.0 kunnen worden van onszelf' Beeld Ernst Coppejans
Esmaa Alariachi: 'Mijn man en ik moeten de voorwaarden scheppen, waardoor mijn kinderen een 2.0 en liever nog een 4.0 kunnen worden van onszelf'Beeld Ernst Coppejans

"U beledigt best veel mensen. U scheldt veel mensen uit. Maar u beledigt wel. En u scheldt ook veel. Waarom doet u dat? U kunt zeggen dat u het niet doet, maar u doet het wel. U beledigt heel veel mensen, meneer Teeuwen."

Ze is nog maar net binnen, maar Esmaa Alariachi (37) schiet smakelijk in de lach. Wéér Hans Teeuwen. Het gesprek met de cabaretier achtervolgt haar na de uitzending van Bimbo's en Boerka's in 2007. "Ik heb nog nooit een interview gegeven waarin Hans Teeuwen niet voorbij is gekomen. Jij gaat nu zeker ook vragen over hem stellen?"

Zou u dat vervelend vinden?
"Je mag alles vragen. Het is logisch dat mensen ernaar vragen: het heeft destijds best wat teweeggebracht en het werd later tv-moment van het jaar. Ik vind het niet erg, het heeft ons ook veel gebracht."

Heel kort: hoe kijkt u er elf jaar later op terug?
"Wij luisterden niet goed naar Hans en waren te gefocust op andere zaken. Het liep zoals het liep. Het was een studioprogramma, er kwam voor ons gevoel veel bij kijken. Dat zijn geen excuses, maar wel redenen waarom het spannend was."

"We waren van plan een inhoudelijk gesprek over vrijheid van meningsuiting te voeren, omdat het in Nederland een groot goed is. Het werd een monoloog met drie kwekkende mensen aan de zijlijn. Hans was enorm goed voorbereid, zijn verhaal sloeg ergens op. Als wij het nu terugkijken, denken wij ook: ja, hij zegt dingen die hout snijden. Tijdens het gesprek heb ik dat helemaal niet gehoord. Dat had anders gekund."

De Meiden van Halal zijn terug. Vanaf morgen zendt de NTR vier zondagen de Mama's van Halal uit, waarin Esmaa met haar zussen Jihad (33) en Hajar (30) terugkijkt op de uitzendingen van elf jaar geleden, maar ook weer in gesprek gaan met andersdenkenden over maatschappelijke thema's.

Waren de zussen Alariachi in 2005, toen het programma op tv kwam, nog vrijgezel, kindloos en woonachtig bij hun ouders, inmiddels zijn er zes kinderen en verwacht de oudste, Alariachi, haar derde.

Er is daarmee best wat veranderd, meent Alariachi. "Toen we begonnen was ik 25 jaar en behoorlijk naïef. Ik was wel al docent, toen nog op een school voor moeilijk opvoedbare kinderen, nu ben ik vier dagen per week lerares Engels op een middelbare school in West."

"Ondertussen wil ik ook een goede moeder en een leuke partner zijn. Dat is soms best een lastige combinatie. Mijn zusjes hebben hetzelfde: Jihad heeft al drie kinderen en Hajar heeft een dochter. De situatie is totaal anders dan die vrijgezelle, thuiswonende meisjes uit 2005."

Herkennen uw leerlingen u als Meid van Halal?
"Ja, door sociale media. Eén iemand googelt een filmpje en daarna gaat het als een lopend vuurtje. Met de Mama's van Halal hebben we ook een aantal Snapchatfilmpjes opgenomen en al die kinderen zitten op Snapchat. Via Facebook reageren ze dan op uitzendingen."

Jullie hadden zin om samen weer tv te maken?
"Het contact met de NTR is altijd warm gebleven. Het idee om terug te keren was er altijd, maar het is er lang niet van gekomen. Of we hadden geen tijd, of er was geen ruimte in de programmering. Nu wel."

In een interview in 2008 zei u dat toen de Meiden van Halal net begon de urgentie groot was om de status van moslims in Nederland op te poetsen. Theo van Gogh was net vermoord, de aanslagen op het World Trade Center hadden een paar jaar eerder plaatsgevonden. Is er iets veranderd aan die missie?
"Destijds bestond er een heel zwart-wit beeld van moslims. Je had schreeuwende baardmannen en vrouwen die volledig gesluierd waren - een soort Afghanistantaferelen - maar je hoorde nauwelijks iets over de 'gewone' Nederlandse moslim."

"Wij hadden Jan Kooijman, de regisseur van de Meiden van Halal, eens ontmoet, en hij vond dat meer mensen moesten zien hoe mijn zussen en ik met elkaar omgingen. We hadden en hebben het idee dat wij daar niet uniek in zijn: de meerderheid van de Nederlandse moslims is zoals wij."

"We wilden graag laten zien dat je gewoon je geloof kunt belijden térwijl je deel uitmaakt van de Nederlandse samenleving. Daarbij gingen we discussie niet uit de weg. Het doel van het programma ligt nu wat anders."

"Ik ga niet meer de strijd aan om iemands gedachten te veranderen. Als het iemand niet aanstaat dat wij met hoofddoekjes over straat lopen, is dat echt zijn of haar probleem. Ik wil best met je in gesprek gaan, maar ik heb minder de intentie dat te veranderen."

Is er een nieuwe missie?
"Voor ons geldt: we willen graag onderzoeken hoe we betere moeders kunnen zijn met alles wat er speelt in de wereld. Geef je een kind van acht jaar al een mobiele telefoon? In hoeverre zal het mijn kinderen beïnvloeden dat iedereen selfies van zichzelf neemt? Hoe zorg ik ervoor dat zij daarin niet doordraaien? Dat is de helft van het programma."

"In de andere helft blikken we terug op oude afleveringen en gaan we langs bij mensen waar we destijds mee in gesprek zijn gegaan."

Bent u nog even close met uw zusjes als elf jaar geleden?
"We hebben alledrie ons eigen leven. Ik zie wel dat mijn zusjes meer met elkaar optrekken dan dat ik met hen optrek. Dat heeft met onze ­levensstijl te maken, ik werk iets meer dan zij. En zij hebben een traumatische ervaring meegemaakt met de crash van het vliegtuig van Turkish Airlines op Schiphol in 2009.

Alariachi: 'Mijn dochter wil graag weten waarom ik elke keer kniel op een matje. En waarom ik soms geen hoofddoek draag en op andere momenten wel' Beeld Ernst Coppejans
Alariachi: 'Mijn dochter wil graag weten waarom ik elke keer kniel op een matje. En waarom ik soms geen hoofddoek draag en op andere momenten wel'Beeld Ernst Coppejans

"Zij hebben het proces dat daarop volgde samen doorgemaakt: ze hadden dezelfde lichamelijk klachten en gingen samen naar therapie. Ze zijn een soort Siamese tweeling, maar dan niet aan elkaar vast. Ik sta daar wat verder vanaf. We wonen nog altijd bij elkaar in de buurt in Osdorp, maar hebben allemaal onze eigen interesses en bezigheden."

De dynamiek tussen jullie was een van de sterke punten van het programma. Blijft die overeind?
"Ik denk het wel. Simpelweg omdat wij overal onszelf zijn. Serieus, altijd. Wij zijn geen televisiemensen die mediatraining hebben gehad. Hajar is meer de denker, Jihad de serieuze vragensteller en bij mij schiet af en toe iets te binnen dat ik dan meteen op tafel gooi."

"In oude afleveringen zie je dat wij veel te veel door elkaar praten. Iedereen flapt er van alles uit. In het interview met Jan Peter Balkenende hoor je op een gegeven moment helemaal niets meer. Het is één groot kippenhok. Dat hebben we nu geprobeerd te voorkomen."

Mama's van Halal gaat over opvoeding. Wat merken ze bij u thuis van het programma?
"Mijn dochter is 4 en mijn zoontje bijna 2, dus ik weet niet wat zij daar concreet van merken. Ik heb vaak genoeg momenten waarop ik denk dat ik de opvoeding helemaal verkeerd aanpak. Mijn man en ik zitten niet altijd op één lijn als het gaat om opvoeding en het handhaven van bepaalde regels. Het is aardig om verschillende inzichten te krijgen in het programma."

Worden uw kinderen gelovig opgevoed?
"Ze krijgen het wel mee, ja. Ik vind dat belangrijk."

Hoe streng bent u daarin?
"Dat hangt ervan af wat jij als streng beschouwt. Ik probeer mijn kinderen iets mee te geven, ook al zijn ze nog heel jong. Ze zijn soms al best een beetje geïnteresseerd in het geloof."

"Mijn dochter wil graag weten waarom ik elke keer kniel op een matje. En waarom ik soms geen hoofddoek draag en op andere momenten wel. In mijn ogen draait opvoeding om het bijbrengen van bepaalde waarden en normen, met als doel dat je kinderen beter opgroeien dan jijzelf."

"Mijn man en ik moeten de voorwaarden scheppen, waardoor mijn kinderen een 2.0 en liever nog een 4.0 kunnen worden van onszelf. We doen wat we denken dat goed is: ik ben bijvoorbeeld tegen seks voor het huwelijk. Misschien zegt mijn dochter op haar negentiende wel: 'Je kan me wat, met je religie.' Wat wil ik dan doen? Het is uiteindelijk haar keuze."

Kunt u zich voorstellen dat ze dat zegt?
"Nog niet helemaal. Maar het kan zo zijn dat ze denkt: al die terroristen, daar wil ik niet mee geassocieerd worden - ik zeg maar wat. Ik hoop dat ik nu een fundering leg waarbij mijn kinderen het mooie zien van religie. Maar de islam krijgt het behoorlijk te verduren, daar kan ik niet veel aan doen. Ik herken mijn religie en mijzelf niet in die schreeuwlelijkerds. Ik ken ook niemand die geradicaliseerd is, dus ik kan daar niet over meepraten."

Trekt u het zich persoonlijk aan als PVV-leider Geert Wilders het heeft over de islamisering van Nederland?
"Ik vraag me gewoon af waar hij naartoe wil met zijn uitspraken. Ik ga niet weg. En ik stap ook niet van mijn geloof. Ik denk dat hij zoekt naar aanhang door in te spelen op het sentiment van angst of haat. Natuurlijk voel ik me dan aangesproken: hij heeft het over moslims. Maar als we met hem in gesprek willen, gaat hij het uit de weg."

Jullie hebben geprobeerd hem te spreken?
"Ja, maar het is ons tot nu toe niet gelukt. We gaan nog naar Den Haag, maar als hij wegloopt kunnen we er niets aan doen."

Wat zou u Wilders willen vragen?
"Why? Wat denk je te winnen? Is het het waard? Hij heeft geen leven, wordt dag en nacht bewaakt. Ik denk dat de meerderheid van Nederland hem daarbij niet serieus neemt."

Wat zeggen de peilingen voor de Tweede Kamerverkiezingen u dan?
"Ik neem zijn kiezers wel serieus, maar die komen veelal niet openlijk voor hun politieke voorkeur uit. Dat maakt het moeilijk met hen in gesprek te gaan. Het is dus blijkbaar not done om te zeggen dat je op Wilders stemt. Terwijl ik denk: als jij vindt dat hij rake dingen zegt, zorg dan dat we als samenleving iets aan de problemen kunnen doen door erover te praten."

"Ik denk dat er meer sores zijn dan Europa, de islam en Marokkanen, maar over andere zaken dan die drie hoofdpunten hoor je Wilders niet."

De Meiden van Halal leverde elf jaar geleden veel enthousiasme, maar ook discussie op. Bent u bang voor de reacties op sociale media?
"Bang niet. Maar ik ben wel benieuwd. Ik krijg via Twitter best weleens de opmerking dat ik moet oprotten naar mijn eigen land. Nou, daar ben ik al. Tien jaar geleden hadden we daar geen last van. Toen had ik mijn handen al vol aan de reacties die via de 'normale' kanalen binnenkwamen."

Het probleem is dat iedereen maar zijn mening verkondigt via sociale media. Op Facebook valt het nog wel mee: daar zie je onderbouwde meningen, waar ik het misschien niet mee eens ben, maar je kunt er wel iets mee. Met anonieme schreeuwers op Twitter kun je niks. Het is onzin om te denken dat je met iedereen de dialoog aan kan gaan. Overigens zijn de reacties over onze terugkeer voorlopig heel enthousiast. Nu maar hopen dat we dat kunnen waarmaken."

Komt Hans Teeuwen...
Alariachi onderbreekt. "Alsjeblieft, wil je me dat niet vragen?"

Dus ik mag niet vragen of jullie opnieuw in gesprek gaan met Hans Teeuwen in de nieuwe reeks afleveringen?
"Volgens mij gaan mijn zussen heel boos op me worden als ik allerlei dingen al verklap. Dus nee, vraag het maar niet."

Mama's van Halal, morgen, 16.30 uur, NPO 2

Opgebiecht

Leermeester: "Wij zijn maar heel toevallig de mediawereld ingerold, dus er is niet echt iemand die mij bij de hand heeft genomen in dit vak."

De beste uit het vak: "Linda de Mol en Oprah Winfrey, dat zijn vrouwen die het talent hebben anderen op hun gemak te stellen."

De slechtste uit het vak: "Interviewers die hun gasten meteen in een hoekje plaatsen om vervolgens venijnige vragen op ze af te vuren."

Het beste advies gegeven: "Alles is bij te brengen, behalve karakter. Van mijn goede Groningse vriendin Hanke, die jong is overleden aan kanker."

Het slechtste advies: "Wanneer mensen mij dieetadvies geven als: 'probeer minder te snoepen'. Dat snap ik zelf ook wel. Ik zou wel willen weten wat ik kan doen om mezelf tot sporten te zetten."

CV
Geboren 3 mei 1979, ­Amsterdam
Opleiding Docent Engels aan de Educatieve Faculteit van
Amsterdam, nu HvA.
Loopbaan presentator Meiden van Halal (vanaf 2005), dagvoorzitter, sinds 2013 lerares Engels op een middelbare school in West.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden