Erwin Olaf schenkt Rijks bijna 500 werken

Fotograaf Erwin Olaf heeft zijn kerncollectie overgedragen aan het Rijksmuseum. Het overgrote deel is een schenking, daarnaast zijn voor 200.000 euro 60 foto's en 3 video's aangekocht.

Jan Pieter Ekker
De Amsterdamse fotograaf Erwin Olaf Beeld ANP
De Amsterdamse fotograaf Erwin OlafBeeld ANP

Fotograaf-filmmaker Erwin Olaf - in 1959 geboren in Hilversum als Erwin Olaf Springveld - heeft vele tentoonstellingen in binnen- en buitenland gehad.

Hij begon zijn carrière als chroniqueur van de homoscene; in 1988 ontving hij een Europese prijs voor zijn gedurfde, provocerende foto's van als schaakstuk uitgedoste naakte mannen, dikke vrouwen en dwergen - werk dat hem zijn leven lang is blijven achtervolgen.

Hollandse Meesters
Sindsdien zijn Olafs foto's verstilder, contemplatiever en minder exorbitant. In 2011 werd hij onderscheiden met de Johannes Vermeer Prijs, in 2013 ontwierp hij de Nederlandse euromunt met de beeltenis van koning Willem-Alexander, recent maakte hij portretten van het Nederlands koningshuis.

"Erwin Olaf is een van de belangrijkste fotografen uit het laatste kwart van de 20ste eeuw. Zijn werk is sterk geworteld in de visuele traditie van Nederlandse kunst en geschiedenis en daarom is het fantastisch dat we zijn werk mogen toevoegen aan de collectie van het Rijksmuseum," aldus directeur Taco Dibbits.

In juli 2019, de maand dat hij 60 jaar wordt, opent in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum een tentoonstelling waarin een link wordt gelegd tussen Olafs werk en de Hollandse Meesters.

Die Hollandse Meesters zijn voor Olaf een belangrijke reden om zijn kerncollectie - een keuze uit zijn gehele carrière: bijna 500 afdrukken, portfolio's, video's, magazines, boeken en posters - onder te brengen in het Rijks.

Gegrepen
"Tijdens een schoolreisje ben ik gegrepen door het museum en de collectie. Ik was toen vooral gefascineerd door het jeugdige zelfportret van Rembrandt, later zijn daar vele werken bijgekomen."

In februari 2019 krijgt Olaf een dubbeltentoonstelling in het Haags Gemeentemuseum en het Fotomuseum Den Haag. Toch grijpt Den Haag naast de gewilde collectie; hetzelfde geldt voor het Stedelijk Museum.

"Ik had graag een keer in het Stedelijk geëxposeerd en ik vind het onbegrijpelijk dat ik de afgelopen veertig jaar nooit door hen ben uitgenodigd," zegt Olaf in de Volkskrant. Schenken was dus geen optie. "Aan een instituut dat mij nooit heeft gevolgd, waarmee ik geen band heb opgebouwd?"

Berlin Portrait, 2012. Overdracht kerncollectie Erwin Olaf, 2018 Beeld Erwin Olaf
Berlin Portrait, 2012. Overdracht kerncollectie Erwin Olaf, 2018Beeld Erwin Olaf
Chessmen XXIV, 1988. Overdracht kerncollectie Erwin Olaf, 2018 Beeld Erwin Olaf
Chessmen XXIV, 1988. Overdracht kerncollectie Erwin Olaf, 2018Beeld Erwin Olaf
HRH Princess Maxima, 2011. Aankoop met steun van de BankGiro Loterij, 2018 Beeld Erwin Olaf
HRH Princess Maxima, 2011. Aankoop met steun van de BankGiro Loterij, 2018Beeld Erwin Olaf

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden