Plus

Erik de Zwart: 'Tja, ik ben nu eenmaal een roeptoeter'

Erik de Zwart (60) is een vat vol anekdotes over de radio­wereld, zo blijkt eens te meer uit zijn boek 40 Topjaren, dat vrijdag verschijnt. De Top 40-goeroe aan het woord over zijn rijke en turbulente carrière aan de hand van zes thema's.

Erik de Zwart: 'Mijn ego is mijn achilleshiel.' Beeld anp
Erik de Zwart: 'Mijn ego is mijn achilleshiel.'Beeld anp

Freddie Mercury

"Ik ben de enige Nederlander die mag zeggen dat hij Queenvoorman Freddie Mercury écht heeft geïnterviewd, niet één maar twee keer, en daar ben ik best een beetje trots op."

"Er was mij te verstaan gegeven dat ik hem niets mocht vragen. Maar nadat ik gitarist Brian May in een speciale trein op weg naar een optreden van de band in Leiden telkens vroeg 'wat de zanger daar van vindt', greep Mercury de microfoon, snauwde 'you fucking twat!' en was het ijs gebroken. Een hoogtepunt in mijn leven."

"Het grappige is dat delen van het tv-interview dat ik een paar jaar later met hem had in München, altijd terugkomen als een programma over Queen wordt uitgezonden. Ik ben er altijd vakkundig uitgesneden, maar weet echt nog wel welke trui ik toen aan had. Dat is mijn arm die je ziet."

"Het was in de jaren tachtig volstrekt normaal dat alle grote sterren naar Nederland kwamen. Zo sprak ik Tina Turner, nog bont en blauw van haar toenmalige echtgenoot Ike, die haar alle hoeken van de kamer liet zien, in het oude veilinggebouw in Hilversum. Met die vastberadenheid: ik bevrijd me van die ellende en zal doorbreken! Wat een vrouw."

Gevestigde orde

"Ik groeide op met Radio Noordzee en Radio Veronica. Toen ik 16 was, draaiden zij mijn muziek. Het kabinet-Den Uyl wilde af van 'die commerciële onzin'. We moesten naar de Vara luisteren, dat was goed voor je. Je reinste propaganda."

"Dat ervoer ik als groot onrecht. Dat verzuilings­systeem bestaat in zekere zin nog. Ik ben niet tegen de publieke omroep en in het algemeen ben ik wat milder geworden, maar schaf die omroep­verenigingen af en steek dat geld in mooie tv-programma's."

John de Mol

"Ik heb hem ooit het bordspel Risk ­leren spelen. We zaten in een lunchroom met ook dj Ferry Maat, ik weet het nog precies. Dat ging met het mes op tafel. John ging net zolang door tot hij gewonnen had. De Mol is best geniaal in wat hij doet, stond diverse keren op de rand van de afgrond en krabbelde toch weer op, maar het is een vreselijke betweter."

"Ik heb het nooit begrepen: je vraagt iemand om voor je te komen werken omdat je weet dat hij of zij wat kan. Toch? Waarom denk je het dan uiteindelijk tóch altijd beter te weten? Dat ik drie keer met hem werkte (voor de Tros, voor het toenmalige Talpa Radio International en voor de Sky Radio Group) zegt wat over zijn overtuigingskracht. En eerlijk, hij betaalt veel geld."

"Ik nam telkens afscheid omdat ik het niet meer met hem trok. Dat altijd full in control zijn, is zijn achilleshiel. Nu met zijn Talpa TV en SBS 6 omringt hij zich weer met een leger jaknikkers. Als het fout gaat, is er niemand om hem te waarschuwen."

Ego

"Ja, dat is misschien míjn achilleshiel. Dat, in combinatie met mijn grote bek, jaagt soms mensen weg. Maar zonder die grote muil was ik geen dj geworden. Veel dj's van nu zijn mij te braaf, die zijn vaak door andere redenen ineens bekend geworden. Niet door te vechten. En als een dj nu een streaker voorbij laat komen, is het hele land in rep en roer."

"In de jaren negentig vroegen we onze Radio 538-luisteraars die op andere stations en zenders meededen aan bijvoorbeeld spelletjes, even de zin '538 moet in de ether' te laten vallen. Dat liep op een gegeven moment uit de hand, RTL wilde ons zelfs een proces aandoen. 'Terreur!' "

"Die FM-frequentie kreeg ik uiteindelijk (in 1995) wel voor elkaar. Mijn finest hour. Tja, ik ben nu eenmaal een roeptoeter."

Top 40

"Het blijft de lijst der lijsten. Ik presenteerde het jarenlang, onder meer op Radio 3, Radio 538 en op de tv-zender TMF, en ben nog steeds voorzitter van de Stichting Nederlandse Top 40."

"De toekomst is alleen maar rooskleuriger geworden. Anno 2018 is het een soort playlist waar we alle moderne technieken op kunnen ­loslaten. De populariteit meten we naast de hoeveelheid 'air time' (op de radio) ook met het aantal streams. De lijst is eerlijker en betrouwbaarder dan ooit."

Erik de Zwart: 40 Topjaren. Uitg. Luitingh-Sijthoff, 256 blz. + 3 cd's, €39,99.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden