Erfenis Heyboer: opgelost

Anton Heyboer (81), overleden op 9 april 2005. De strijd over zijn erfenis is beslecht. Foto ANP Beeld
Anton Heyboer (81), overleden op 9 april 2005. De strijd over zijn erfenis is beslecht. Foto ANP

AMSTERDAM - Marcelle Heyboer, de dochter van de kunstenaar Anton Heyboer, krijgt toch een deel van de erfenis. Na een slepende juridische strijd is ze met de vier weduwen van Heyboer tot een schikking gekomen. De hoogte van het bedrag houden de partijen geheim.

Bij een zoveelste zitting afgelopen maand opperde het gerechtshof in Amsterdam dat de partijen maar eens met een mediator moesten praten. Ze kozen voor marathonmediation - net zo lang doorpraten tot er een compromis ligt.

Arjen Paardekooper, de advocaat van Marcelle, was zeer onder de indruk van het werk van de bemiddelaar. ''Vrijdag zijn we om 9.30 uur begonnen in dorpshuis De Wije Ilp in Den Ilp. Om 18.30 uur waren we eruit. Dat is niemand in die vier jaar gelukt.'' Alle processen zijn ingetrokken. ''Er is tijdens die gesprekken ook een hoop kou uit de lucht gehaald. Alles is afgekust.''

In huize Heyboer in Den Ilp overheerst de opluchting. De bruiden hebben met de advocaten en Marcelle vastgelegd dat ze niet uitweiden over de inhoud van de gesprekken in het dorpshuis. ''We voelen ons bevrijd,'' zegt weduwe Joke. ''We kunnen ons helemaal richten op het creatieve werk van Anton - daar worden we niet meer van afgehouden.''

De strijd begon met het overlijden van Anton Heyboer in 2005. De kunstenaar liet zijn kinderen Marcelle en Andries, met wie hij nauwelijks contact had, niets na.

Tachtigduizend Heyboerwerken liggen nog opgeslagen in Amsterdam-West. Heyboer verkocht zijn werk aan de vennootschap van zijn vier vrouwen. Volgens de kinderen was deze vof-constructie vooral een slinkse truc om hen buiten de erfenis te houden.

Andries, die pas op zijn zeventiende hoorde wie zijn vader was, werd in 2007 dood aangetroffen in pension Wilhelmina in Haarlem. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden