PlusBoekrecensie

Er wordt weinig gezegd, maar er staat veel

Sara Mesa, Een liefde Beeld
Sara Mesa, Een liefde

Schrijfster Sara Mesa is in Nederland nog tamelijk onbekend, maar in Spanje geldt ze als een van de talentvolste auteurs van haar generatie. Met haar nieuwe roman Een liefde, door El País uitgeroepen tot de beste roman van 2020, toont ze opnieuw haar talent.

Hoofdpersoon Natalia, een jonge, alleenstaande vrouw, besluit haar leven in de stad de rug toe te keren en verhuist naar het plattelandsgehucht La Escapa. Letterlijk en figuurlijk moet dit nieuwe bestaan een ontsnapping bieden; aan haar vorige baan, waarin ze zonder te begrijpen waarom een diefstal beging, en aan een mislukte relatie.

Maar dit nieuwe leven pakt anders uit dan gehoopt. Nat is een onzekere, angstige vrouw die nauwelijks voor zichzelf durft op te komen. Ze doet zich onafhankelijk voor, maar tegen haar opdringerige, neerbuigende klootzak van een huisbaas durft ze niets in te brengen. Ook de goed bedoelende, maar nogal betweterige vriend Píter dient ze zelden van repliek. Het geeft niet, zegt ze tegen zichzelf, als een van de mannen in haar omgeving het weer eens beter weet, het is niet zo belangrijk.

De hond die ze van haar huisbaas krijgt – een getraumatiseerd dier die ze de naam ‘nurks’ geeft – biedt haar niet de warmte en veiligheid waar ze naar verlangt, en daarom zoekt ze uiteindelijk haar toevlucht in de armen van Andreas, ‘de Duitser’ zoals hij in het dorpje wordt genoemd, die haar lekkende dak wil repareren als zij hem ‘eventjes wil binnenlaten’. Maar dan beginnen de problemen pas echt.

Vanaf het begin is de sfeer in Een liefde een beetje broeierig. Knap weet Mesa met haar sobere stijl en indirecte manier van beschrijven (er staan maar weinig dialogen in het boek) te bewerkstelligen dat er meer wordt gezegd dan er staat. Juist in dit stille plattelandsgehuchtje waar weinig gebeurt en waar weinig wordt gepraat, maar toch iedereen – behalve Nat – alles over elkaar lijkt te weten, lopen bij haar

de emoties van binnen steeds hoger op. Haar zelfverkozen ‘quarantaine’ brengt haar alles­behalve de rust die ze hoopte te vinden. Een liefde moet het niet zozeer van een opzien­barende of verrassende plot hebben, als wel

van de ingetogen sfeer en sterke psychologische karakterschets van een vrouw en een ­kleine gemeenschap. Beslist een prettig boek om een paar uur in afzondering mee door te brengen.

Een liefde

Sara Mesa
Vertaald door Nadia Ramer
Uitgeverij Wereldbibliotheek
€20
175 blz.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden