Plus

En Vogue zingt 'dankbaar' door: 'De fans blijven enthousiast'

De Amerikaanse r&b-groep En ­Vogue zingt vrijdagavond en zaterdagavond zijn grootste hits tijdens ­Ladies of Soul in Ziggo Dome.

Stefan Raatgever
En Vogue tijdens een concert in Parijs, 2017. Van links naar rechts: Rhona Bennett, Dawn Robinson en Cindy Herron. Beeld Redferns
En Vogue tijdens een concert in Parijs, 2017. Van links naar rechts: Rhona Bennett, Dawn Robinson en Cindy Herron.Beeld Redferns

Nee, de dames van En Vogue wisten niet dat één van de Ladies of Soul afgelopen zomer de finale heeft gehaald in een grote Amerikaanse tv-­talentenjacht.

Sterker: de drie soulzangeressen uit de VS moeten zich nog even inlezen over hun gastvrouwen in Amsterdam: Glennis Grace, Berget Lewis, Edsilia Rombley en saxofoniste Candy Dulfer. Vooralsnog houden ze het op een vriendelijk 'four incredible singers'.

Uitverkochte Ziggo Dome
En Vogue, dat in de jaren 90 ook in Nederland grote successen boekte met My Lovin' (You're Never Gonna Get It), Free Your Mind en de nummer 2-hit Don't Let Go (Love), zingt vanavond en morgenavond tijdens de zesde editie van Ladies of Soul in de uitverkochte Ziggo Dome.

Uiteraard serveren ze hun grote hits nog een keer uit. "Het publiek verwacht dat van ons. Waarom zouden we niet aan hun verzoek voldoen?"

Voor hun eerste repetitie lunchen Terry Ellis (55), Cindy Herron (57)
en Rhona Bennett (42) in het hotel naast de concertzaal. De twee eerstgenoemden maakten deel uit van de succesopstelling in de nineties, toen En Vogue nog een kwartet was. Dawn Robinson en Maxine Jones verlieten de groep, keerden terug, maar zijn inmiddels definitief vervangen.

"Niet definitief," corrigeert Herron. "We hebben altijd gezegd dat we niets uitsluiten. Maxine en Dawn zijn zelf opgestapt. Waarom? Dat moet je hen vragen. Maar er is geen ruzie. Aan de andere kant hebben we nu geen enkel plan om weer samen te werken."

null Beeld Kevin Winter
Beeld Kevin Winter

Volgend jaar vieren Ellis en Herron daarom gewoon samen met Bennett - "Ik word soms nog neergezet als 'die nieuwe', maar het is inmiddels al 16 jaar geleden dat ik voor het eerst meezong" - hun 30-jarig bestaan. "Als je doet wat je leuk vindt, vliegen de jaren voorbij."

undefined

Nalatenschap
De drie spreken met trots over wat ze het 'beheren van hun nalatenschap' noemen. Dat er na Don't Let Go (Love) in 1997 nauwelijks meer hitsucces volgde, is volgens hen van ondergeschikt belang.

"Het gaat erom dat we nog steeds mogen doen waar we van houden. Afgelopen weekend ­traden we op tijdens de officiële afterparty van de Grammy's, nu zijn we hier in Amsterdam en volgende maand geven we een serie concerten in Australië. En overal blijven de fans enthousiast. Echt, we zijn alleen maar dankbaar."

De erfenis van En Vogue is inmiddels letterlijk van museale waarde ­gebleken. In 2016 werden de korte glitterjurkjes die de groepsleden droegen in de, zeker in de VS iconisch geworden, videoclip van My ­Lovin' opgenomen in de collectie van het Smithsonian Museum of African American History and Culture.

"Vrouwelijke muziekgroepen hebben altijd al een belangrijke plek in
de Amerikaanse muziekgeschiedenis gehad," zegt Ellis. "Het is ontzettend eervol om in de traditie van bij­voorbeeld de Supremes te worden ­ondergebracht. Met Salt-n-Pepa vormden we een mooie generatie, die werd ­gevolgd door Destiny's Child."

null Beeld Lisa O'connor
Beeld Lisa O'connor

Het verhaal over de deelname van Grace (40) aan America's got Talent heeft de interesse van de drie gewekt. Herron herinnert zich dat een Nederlandse kennis haar enige tijd geleden een filmpje toonde van een Whitney Houston-cover van Grace. "Treden we met haar op? Wat kan zij zingen, zeg."

Absolute wil
Ook Berget Lewis (47) deed mee aan een internationale talentenjacht, de Britse versie van X Factor in 2017.

"Ik vind het slim," zegt Herron. "Met de aandacht die je daarmee trekt, kun je nieuwe markten openbreken. Ook na je veertigste, ja. Misschien niet meer in de hitparadepop, dat is echt een young people's game. In ons genre doet leeftijd er niet toe. Het gaat om de absolute wil om verder te komen. En je moet kunnen zingen uiteraard. Maar dat lijkt me in dit geval dus geen probleem."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden