PlusAlbumrecensie

Embryonale versies van latere Velvet Underground-klassiekers

Het eerste deel in een serie van archiefopnames van Lou Reed laat de latere rocker horen als singer-songwriter met een akoestische gitaar. Embryonale versies van Velvet Undergroundklassiekers klinken hier als folksongs.

Peter van Brummelen
Lou Reed in New York in 1966.  Beeld Adam Itchie/Redferns
Lou Reed in New York in 1966.Beeld Adam Itchie/Redferns

Toen Lou Reed in 2013 op 71-jarige leeftijd overleed, liet hij een enorm persoonlijk archief achter. Foto’s, brieven, notities, bankafschriften, maar ook muziekopnames. Het was zoveel dat zijn weduwe, kunstenares Laurie Anderson, er twee professionals opzette om uit te zoeken wat het allemaal was. Wat die onder meer tegenkwamen: een envelop met daarin een tape met demo-opnames die Reed samen met collega-muzikant en toen nog vriend John Cale maakte in mei 1965.

Op het album Words & Music, May 1965 mogen we er na al die jaren naar luisteren. Muziek uit de tijd dat Lou Reed nog een Loutje was. The Velvet Underground, de groep waarvan Reed en Cale de kern vormden, moest nog vorm krijgen, maar hier horen we al wel embryonale, gewoon thuis met een eenvoudige bandrecorder opgenomen versies van latere klassiekers van de band als I’m Waiting for the Man en Heroin. Spectaculair voor iedereen die ook maar iets heeft met Lou Reed en The Velvet Underground.

Genoemde songs hebben, geheel akoestisch uitgevoerd, nog niets van de doem en dreiging die er later van uitgaan. Je herkent de stem van Lou Reed al wel, maar dat snerende cynisme in zijn stem ontbreekt nog. Af en toe harmonieus samenzingend met John Cale klinkt hij als een folkzanger à la Bob Dylan – hij zet soms ook een mondharmonica aan de mond. Is dat al verbazend om te horen, in andere demo’s gaat de muziek zowaar de kant op van de country and western, Reed slaat zelfs aan het jodelen.

Het album, het eerste in een serie met archiefopnames van Lou Reed, dankt zijn titel aan de mededeling die de jonge songschrijver aan iedere demo vooraf laat gaan: ‘Words and music Lou Reed.’ Hij zou het er nog ver mee schoppen.

Rock

Lou Reed
Words & Music, May 1965
(Light in the Attic)

MUZIEK, 2309, Lou Reed Music and Words Beeld -
MUZIEK, 2309, Lou Reed Music and WordsBeeld -

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden