PlusAchtergrond

Elvis, Elton en Billie Eilish: in dit museum vind je de schoenen van de sterren

De afgebladderde witte laarzen van Björn van Abba, de instappers van Elvis en de enorm lange zwarte puntschoenen van Freddie Mercury; ze zijn allemaal te zien in het nieuwe Schoenenkwartier in Waalwijk.

Annemiek Steenbekkers en Michel Koster
De stappers van onder anderen Elvis, Freddie Mercury, Madonna, Björn en Agnetha van Abba en Billie Eilish zijn nu te bewonderen in het Schoenenkwartier. Beeld Marc Bolsius
De stappers van onder anderen Elvis, Freddie Mercury, Madonna, Björn en Agnetha van Abba en Billie Eilish zijn nu te bewonderen in het Schoenenkwartier.Beeld Marc Bolsius

De ietwat tuttige muiltjes van Elvis en de 26 centimeter hoge plateauzolen van Elton John houden elkaar met een schuin oog in de gaten in de zorgvuldig uitgelichte vitrine in Waalwijk.

Na een jarenlange voorbereiding zijn nu in het nieuwe museum Schoenenkwartier in Waalwijk de schoenen van onder anderen Lady Gaga, Katy Perry, Madonna, Sean Penn, The Rolling Stones en Billie Eilish te zien. De beroemde stappers komen onder meer uit het Bata Shoe Museum in Toronto en van bekende binnen- en buitenlandse ontwerpers. De gouden laarzen van Beyoncé kreeg het museum bijvoorbeeld rechtstreeks in bruikleen van de ontwerpster, de Nederlandse Zeynep Dag.

“Heel tof,” zegt directeur Anouk van Heesch over Put On Your Red Shoes | Idol - Icon - Influencer, de openingsexpositie van het nieuwe museum. Ze doet meteen maar een bekentenis: “Ik ben een enorme Bowiefan. Toen zijn schoenen binnen waren, heb ik met één vinger – in een museumhandschoen – heel even de binnenzool aangeraakt en vervolgens mijn vinger gekust.”

Rolling Stones

Dat het nieuwe schoenenmuseum in Waalwijk staat, heeft een goede reden. Met honderden grote en kleine fabrieken gold de Langstraat, een streek in het midden van Brabant, als het centrum van de schoen- en lederindustrie. Die tijd is voorbij, al weten de overgebleven handelaren nog altijd de aandacht te trekken.

Zo stonden The Rolling Stones in 1994 tijdens hun Voodoo Lounge Tour op het podium met schoenen die ze speciaal in Waalwijk hadden besteld.

Van Heesch: “We hebben al deze historische schoenen hierheen kunnen halen omdat we in de afgelopen decennia een goede status hebben opgebouwd als onderzoeks- en kenniscentrum en zodoende over een groot netwerk beschikken.”

Als het Rijksmuseum aanvullende info zoekt over schoeisel in haar collectie, wordt er naar Brabant gebeld. En toen in 2016 bij Texel in het eeuwenoude Palmhoutwrak leren schoenen werden ontdekt, klopte de provincie Noord-Holland bij conservator Inge Specht aan om het verhaal hierachter te achterhalen.

Publiekstrekker

Het Schoenenkwartier is meer dan alleen beroemde muiltjes: verdeeld over drie verdiepingen zitten het museum, met aandacht voor de leerlooigeschiedenis van de Langstraat en de ontwikkeling van stuk huid tot schoenendoos, workshopruimtes, een kenniscentrum met materialenbank, archief, bibliotheek en een auditorium voor dertig mensen.

Het museum hoopt 35.000 bezoekers per jaar te trekken. Maar gaat dat lukken als al die kekke sterrenschoenen in februari weer huiswaarts keren? “Voor elk hedendaags museum is het een noodzaak om jezelf breed neer te zetten en zeker ook als kenniscentrum,” zegt Van Heesch.

“Op de planning staan nog de expositie Cuir Bouilli, over nieuwe technieken met natgevormd leer, een expo rond schoenontwerper René van den Berg en een Space Age-tentoonstelling over wat de maanlandingen hebben betekend voor onder meer innovatief materiaal van schoeisel.”

Put On Your Red Shoes | Idol – Icon – Influencer, Schoenenkwartier Waalwijk, www.schoenenkwartier.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden