Plus

Elspeth Diederix fotografeerde zonnebloem onder water voor cover PS

Elspeth Diederix (47) fotografeerde onder water een verwelkte zonnebloem in een meertje in het Haarlemmermeerse Bos. 'Voor de zekerheid heb ik ook nepzonnebloemen meegenomen, maar die kwamen niet in de buurt.'

Jan Pieter Ekker
De onderwaterwereld inspireert Elspeth Diederix Beeld Sjouke Brunia
De onderwaterwereld inspireert Elspeth DiederixBeeld Sjouke Brunia

De dingen die ik mooi vind, wil ik graag aan anderen laten zien. En de natuur is gewoon prachtig. Nee, ik ben er niet speciaal naar op zoek, mooie dingen vallen me gewoon op. Het biedt zich aan, altijd. Maar misschien is dat ook wel omdat ik heel visueel ben ingesteld."

De Amsterdamse Elspeth Diederix (Nairobi, 1971), die studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie (1990-1995) en de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam (1998-2000), wil met haar fotografie de schoonheid van de dingen laten zien. Die dingen kunnen alledaagse voorwerpen zijn, zoals een koffiekopje of een plastic zak, maar het zijn ook vaak bloemen en de natuur.

Prix de Rome
In 2002 won Diederix de Prix de Rome met haar poëtische, dromerige foto's van bloemen, planten en bomen. Maar haar bloemenfoto's namen pas echt een vlucht toen ze in 2009 in de Witte de Withstraat een studio kreeg waar een flinke tuin aan vastzat. Sindsdien maakte Diederix foto's van de bloemen die ze kweekte in haar 'Miracle Garden' - ze volgde er speciaal een hoveniersopleiding voor. Van tulpen die ze beschilderde met ragfijne geometrische patroontjes en van blaadjes van de Oost-Indische kers die ze tot groene slingers knipte.

Het zijn typisch Diederixbeelden: schilderachtig en een beetje magisch, verkregen zonder Photoshop of andere digitale manipulatie. "Zo'n tulpenblaadje beschilder ik niet om de natuur mooier te maken. Door onopvallende dingen extra te belichten, de achtergrond donkerder te maken of een streepje extra kleur te zetten, wil ik de schoonheid ervan benadrukken."

Een bange duiker
Toen ze in 1998 op vakantie was op Providencia, een eiland in de Caraïbische Zee, haalde Diederix haar duikdiploma. Ze mag dan een 'bange duiker' zijn ("Ik vind het doodeng onder water, ook al blijf ik heel ondiep"), Diederix vond de onderwaterwereld zo bijzonder dat ze er direct foto's wilde maken.

In 2000 maakte ze haar eerste onderwaterserie, voor de hal van de polikliniek van het AMC. "Water is helend, dacht ik. Ik ben onder water gaan fotograferen en dat ben ik sindsdien blijven doen. Het is een wereld die lang niet iedereen kent, want je komt daar natuurlijk niet zomaar."

Voor de lezersaanbieding in de PS bij deze krant ging Diederix nog een stapje verder: ze maakte niet 'zomaar' een foto van de waanzinnige onderwaterwereld, maar creëerde een schilderachtig beeld met een zonnebloem die ze meenam tijdens een duik. "Ik dacht direct aan een zonnebloem, want dat past goed bij de zomer. En dat geel knalt er onder water zo goed uit. Dat moet ook, want het is daar natuurlijk donker."

Ze was twee dagen bezig, samen met een andere duiker, in een meertje in het Haarlemmermeerse Bos. In een droogpak en een onderpak, met een camera in een onderwaterhuis, een flitser en een duiklamp om bij te lichten. "Dat was niet eens nodig, de foto is heel ondiep gemaakt, dus je ziet veel omgevingslicht."

Vreemde lichtvlekken
Hoe het precies zou uitpakken, wist Diederix ook niet. "Je weet niet hoe iets zich onder water gaat gedragen; misschien waren al die blaadjes er wel afgevallen. Voor de zekerheid heb ik ook nepzonnebloemen meegenomen, maar die kwamen niet in de buurt."

Als je iets uit zijn gewone, normale context haalt, transformeert het, meent Diederix. En door die transformatie kan ze iets bijzonders laten zien, wat niet kan als ze het gewoon fotografeert. "Onder water veranderen de dingen, onder water worden de dingen schilderachtiger; het beeld wordt wat troebeler en er zitten vreemde lichtvlekken in."

"De bladen van de zonnebloem die ik heb meegenomen waren al een beetje aan het verwelken, waardoor het effect nog groter werd. Het paste heel goed; leliebladeren zijn ook altijd een beetje bruinig en vlekkerig. Ik was ontzettend blij dat het direct was gelukt. Het had ook niet anders gekund, want de volgende dag werd ik ziek en met een verkoudheid mag je niet duiken."

De lezersactie is inmiddels uitverkocht.

De cover van de PS met de zonnebloem Beeld Elspeth Diederix
De cover van de PS met de zonnebloemBeeld Elspeth Diederix

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden