'Elke ouder heeft een favoriet kind'

95 procent van de ouders heeft een favoriet kind. Dat stelt auteur en journalist Jeffrey Kluger in zijn nieuwste boek 'The Sibling Effect'. Volgens hem zijn moeders of vaders die beweren geen oogappel te hebben leugenaars.

Redactie
© THINKSTOCK Beeld
© THINKSTOCK

Jeffrey Kluger wil zijn eigen dochters niet overstuur maken: 'De enige uitzondering op de regel zijn mijn vrouw en ik. Hoewel de meeste ouders weten wie hun favoriete kind is, zullen maar weinig dit toegeven'.

Volgens Kluger lijkt het wel een ongeschreven wet onder ouders om nooit te spreken over hun favoriete kind. Terwijl kinderen zelf vaak wel doorhebben hoe het zit. 'Tijdens mijn eigen jeugd was het meteen duidelijk wie de oogappel was. Mijn vader hield het meest van de oudste zoon, mijn moeder van de jongste.'

Een onderzoek van de Universiteit van Californië uit 2005 ondersteunt de uitspraken van Kluger. Drie jaar lang werden 400 vaders en moeders gevolgd. De conclusie was uiteindelijk dat 65 procent van de moeders en 70 procent van de vaders een voorkeur had voor één van hun kinderen. Het is dan wel niet de 95 procent waar Kruger over spreekt, maar vast staat dat veel ouders wel degelijk een favoriet kind hebben.

Welk kind?
Uit onderzoek van Kluger blijkt dat vaders het meest blij zijn met de jongste dochter, terwijl moeders het meest gesteld zijn op de oudste zoon. Middelste kinderen hebben de minste kans om het populairst te zijn, tenzij ze de enige zoon of dochter in het gezin zijn.

Een Britse enquête toonde onlangs aan dat 88 procent van de moeders anders omgaat met jongens en meisjes, ondanks dat ze beseffen dat dit verkeerd is. Meer dan de helft van hen, vindt het makkelijker om een emotionele band op te bouwen met hun zoon. Zeven procent geeft toe dat ze hun zonen meer verwennen dan hun dochters.

Taboe doorbreken
Volgens Kluger is het natuurlijk om een favoriet kind te hebben. 'Zo zijn we geprogrammeerd. Ouders zoeken in hun kind naar trekken die ze bij zichzelf herkennen. Meer en meer ouders doorbreken dit taboe en bespreken dit onderwerp.'

Jeffrey Kluger is journalist voor Time Magazine en heeft al verschillende wetenschappelijke boeken uitgebracht.

null Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden