PlusInterview

Elke dag een coronastrip: ‘Ik moest hier wat mee’

De Tilburgse striptekenaar Michiel van de Pol houdt een getekend corona­dagboek bij. ‘Ik wil laten zien wat de coronacrisis doet met een heel gewoon iemand die er middenin zit.’

null Beeld Michiel van de Pol
Beeld Michiel van de Pol

Het verzoek om een interview inspireerde Michiel van de Pol direct tot een nieuwe pagina. Daarop zegt de tekenaar tegen zijn zoon: ‘Emiel! Guess what! Het Parool wil aandacht besteden aan mijn coronadagboek. Leuk hè?’ Met een uitdrukkingsloos gezicht zegt Emiel, een tiener: ‘Ja heel leuk.’ En een plaatje verder: ‘Dan hoef ík tenminste niet zoveel aandacht aan je te besteden.’ Op het laatste plaatje van de pagina voegt de zoon daar nog aan toe: ‘Hahaha! Leuk ben ik eigenlijk hè?’ De vader is not amused.

Al een paar weken houdt Van de Pol (54) een getekend coronadagboek bij. Elke dag een pagina, soms twee. “Ik begin ’s ochtends en maak in een uur of twee een pagina. Is er genoeg inspiratie en info, dan maak ik er ’s avonds nog één.”

In de brandhaard

“Het zijn dramatische en rare, maar ook historische tijden, daar moest ik wat mee. Daarbij heb ik als tekenaar verder toch niets te doen. Al mijn opdrachten zijn weggevallen. Ik verdien mijn geld deels als live cartoonist in het bedrijfs­leven: bij evenementen en vergaderingen maak ik ter plekke tekeningen. Alles is afgelast nu.”

In Van de Pols coronadagboek speelt zijn gezin (vader, moeder en drie kinderen, van wie er één het huis al uit is) een grote rol. “Het is geen feitelijk verslag, ik wil laten zien wat de coronacrisis doet met een heel gewoon iemand die er middenin zit.”

Michiel van de Pol: ‘Ik begin ’s ochtends gewoon en maak in een uur of twee een pagina.’ Beeld Michiel van de Pol
Michiel van de Pol: ‘Ik begin ’s ochtends gewoon en maak in een uur of twee een pagina.’Beeld Michiel van de Pol

‘Middenin’ mag letterlijk worden opgevat: Van de Pol en zijn gezin wonen in Tilburg midden in de Brabantse brandhaard. “Tot nu is alles goed gegaan. We kennen alleen indirect mensen die het hebben, maar natuurlijk maak ik me zorgen: mijn moeder is 85, mijn vrouw werkt in de zorg.”

Gelachen kan er wel om het dagboek (te volgen op Van de Pols Facebookpagina). Bijvoorbeeld om de pagina van 21 maart, waarop de tekenaar vanuit zijn tv-stoel roept: ‘Schaat! Wéér een persconferentie! Pak jij de cola en de chips?’

Ha, de koning spreekt!

“Dat zijn van die momenten dat er zo’n warm nationaal gevoel opkomt; alsof het Nederlands elftal speelt. Ha, de koning gaat spreken! Gezellig, ik ga er effe voor zitten. Dat gevoel zullen meer mensen hebben. Ik vraag me af: is dat over een maand nog zo of is alles dan al helemaal anders en krijgen we alleen nog maar meer ellende over ons heen?”

Nieuw is het bijhouden van een getekend ­gezinsdagboek niet voor Van de Pol. In de jaren 2005-2007 verscheen van hem in Het Parool de strip Cartoondiarree. “Die diarree was een Nederlandse verbastering van het Engelse diary en had ook te maken met het dagelijks uitpoepen van zo’n strip. Het waren elke keer vier plaatjes over een ontroerend of grappig ­moment van de dag. Toen waren de kinderen nog klein. Nu zijn het tieners en ben ik voorzichtiger: als het over mezelf gaat, mag het zo gênant mogelijk zijn; bij anderen ligt dat anders.”

De bedoeling is dat het coronadagboek ooit een boek wordt. Onlangs verscheen van Van de Pol De gevoelige mannenclub, een ‘uitzonderlijke trip over leven en dood, intimiteit en sexualiteit’. Lijdt de verkoop van het boek erg onder de coronacrisis of wordt het, nu mensen de tijd hebben, misschien juist meer verkocht?

“Ik heb geen idee, ik krijg verkoopcijfers altijd pas aan het einde van het jaar. De promotie van het boek heeft wel onder corona te lijden. Ik had veel signeersessies in boekhandels, maar die zijn allemaal afgelast.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden