Plus

Eíndelijk mag het publiek weer de zaal in: culturele instellingen gaan vanaf 5 juni open

Musea, bioscopen, concertzalen en theaters kunnen vanaf 5 juni weer open. Er ligt meer dan genoeg klaar voor het cultuurpubliek, laten de Amsterdamse instellingen weten.

Tom Grosfeld
De Slag Om De Schelde gaat na maanden uitstel op 5 juni alsnog in première in de bioscoop. Beeld September Film
De Slag Om De Schelde gaat na maanden uitstel op 5 juni alsnog in première in de bioscoop.Beeld September Film

Nathalie Maciesza van het Rembrandthuis kan haar geluk niet op. “Wat we het weekend gaan doen? Ja, juichen! We zijn extreem blij dat we weer opengaan. We zijn al zo lang aan het voorbereiden. Onze tentoonstelling Hansken, Rembrandts Olifant staat al sinds 1 mei opgesteld.” Daarnaast heeft het Rembrandthuis nieuwe aanwinsten, zoals een werk van Ferdinand Bol en een aantal bruiklenen van oude en nieuwe meesters.

De Aziatische olifant Hansken was in Rembrandts tijd beroemd in heel Europa en werd door de meester in Amsterdam getekend. Die schets is voldoende aanleiding om het levensverhaal van Hansken te vertellen. Maciesza: “Mensen zagen in die tijd hooguit een muis, kip of hond, dus een olifant was alsof wij nu een dinosaurus op straat zouden zien.”

Het Stedelijk Museum kan ook niet wachten om de deuren weer te openen. “Als de regering zegt dat de musea 5 juni open mogen, dan openen wij op 5 juni. Met een gloednieuwe tentoonstelling van Bruce Nauman, met Surinaamse School, die in december maar even open is geweest en waar veel mensen naar uitkijken. Verder is onder andere de designtentoonstelling Van Thonet tot Dutch Design te zien.”

Enorm breed aanbod

Een woordvoerder van Eye Filmmuseum reageert ook opgetogen op de aankomende versoepelingen. Volgens hem heeft het filmmuseum een enorm breed aanbod klaarliggen en kunnen mensen de hele zomer langskomen.

Het weekend van 5 juni begint met een tentoonstelling die al maanden wacht op publiek: Vive le Cinéma. Filmmakers Jia Zhang-ke, Lucrecia Martel, Lemohang Jeremiah Mosese en Carlos Reygadas en beeldcollectief Leopold Emmen hebben installaties gemaakt naar aanleiding van het 50-jarig bestaan van International Film Festival Rotterdam (IFFR) en de 75ste verjaardag van Eye Filmmuseum.

De Nieuwe Kerk opent op 5 juni met de nieuwe World Press Photo Exhibition 2021. En in de Hermitage, gered door een inzamelingsactie, zijn vijf tentoonstellingen te zien. Daaronder Romanovs in de ban van de ridders, Groepsportretten van de 17e eeuw met vijf werken van Natasja Kensmil en de expositie van de ABN Amro Kunstprijswinnaar Evelyn Taocheng Wang.

Ook het Rijksmuseum opent op 5 juni weer. Er kan gereserveerd worden. Te zien zijn de tentoonstelling over het slavernijverleden en de tentoonstelling met de enorme beelden van Elsworth Kelly.

Filmpremière

En wat te denken van de film De Slag om de Schelde. De lancering van een van de duurste Nederlandse producties in tijden viel in december nog in duigen door de lockdown. In Vlissingen stond al een tank klaar voor de bioscoop, beschikbaar gesteld door defensie. Op 5 juni wordt de film in meer dan honderd bioscopen en theaters door heel het land gedraaid. Toch nog een echte première.

Niet alle instellingen halen 5 juni. Het Concertgebouw had wegens slechte vooruitzichten alle concerten in juni geannuleerd. Een woordvoerder kondigt aan dat er vanaf medio ­juni toch weer muziek zal klinken. “5 juni komt te vroeg, maar over het weekend erop kunnen we zeggen dat er hoogstwaarschijnlijk een grote ster binnen de klassieke muziek komt optreden.” Op 1 juli start het zomerfestival in het Concertgebouw, een reeks van 36 concerten, met onder andere Danny Vera, het Concertgebouw­orkest en Her Majesty.

Theater

Theatergezelschappen reageren ook verheugd op de aangekondigde versoepelingen. De Warme Winkel staat tussen 22 en 26 juni met De Grap in Frascati. Daarna volgt Lady Chatterley’s Lover in de Amsterdamse Dokzaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden