PlusVoorwoord

Eindelijk is het zover: 75 jaar Eye Filmmuseum kan gevierd worden

Het Parool
null Beeld Ted Struwer
Beeld Ted Struwer

De tentoonstelling Vive le Cinéma! – Eye & Art, waarmee Filmmuseum Eye zijn 75ste verjaardag viert, had eigenlijk al op 22 januari zullen openen. En deze bijlage had eind januari al gepubliceerd moeten worden, maar corona gooide roet in het eten. In het half jaar dat volgde moesten de opening en de bijlage nog een aantal keer worden uitgesteld. Al die tijd stonden er vijf, speciaal gemaakte installaties op publiek te wachten in de donkere tentoonstellingsruimte van Eye.

Maar nu is het eindelijk zo ver; niet alleen de tentoonstellingsruimte mag (onder voorwaarden) weer open, ook in de vier filmzalen mag weer publiek worden ontvangen, net als in de horeca en op het fijne terras aan het IJ.

In dit dossier vindt u alle hoogtepunten van het komende halfjaar. Voor de bijzondere tentoonstelling Vive le Cinéma! werden vijf filmmakers van over de hele wereld, gewend aan het tweedimensionale witte doek, ­gevraagd een cinemato­grafische installatie te ­maken. Nanouk Leopold en haar partner Daan Emmen, Jia Zhang-ke, Carlos Reygadas, Lucrecia Martel en Lemohang Jeremiah Mosese creëerden – in de meeste gevallen voor het eerst – een cinematografische installatie waarin ze de grenzen van hun eigen werk én de filmkunst in het algemeen opzoeken.

Het programma in de filmzalen is al even veelbelovend. Deze maand vertoont Eye onder meer films met muziek van Ryuichi Sakamoto, een van de associate artists van het Holland Festival, en Steve McQueens bejubelde vijfluik Small Axe.

Zondagmiddag 13 juni organiseert Eye voor lezers van Het Parool een speciale vertoning van In the Mood for Love, Wong Kar-Wai’s prachtfilm over de heimelijke liefde tussen meneer Chow (Tony Leung) en mevrouw Chan (Maggie Cheung).

We hopen u daar te zien en anders bij een van de talloze andere culturele evenementen die we zo lang hebben moeten missen.

Jan Pieter Ekker, chef kunstredactie

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden