Eerste Kamer zeer kritisch over nieuwe Mediawet

In de Senaat klinkt flinke kritiek op de nieuwe Mediawet van staatssecretaris Sander Dekker (Media). Die wet is op het gebied van persvrijheid strijdig met de Grondwet en het Europese mensenrechtenverdrag, betoogden CDA en 50PLUS dinsdag tijdens het debat in de senaat.

Redactie
Staatssecretaris Dekker vandaag in de Eerste Kamer Beeld anp
Staatssecretaris Dekker vandaag in de Eerste KamerBeeld anp

Dekker wil het omroepbestel toekomstbestendig maken nu het aantal kijkers steeds verder afneemt. Het bestel moet opener, waarbij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) meer de regie krijgt. Behalve omroepen mogen ook externe producenten straks televisieprogramma's maken. Het aanbod moet vooral cultureel, informatief en educatief zijn. Amusement mag nog wel, maar niet als doel op zich.

CDA, PvdA en 50PLUS zijn onder meer bezorgd over de groeiende en inhoudelijk sturende invloed van de NPO. Ze zijn ook tegen 'politieke' benoemingen, die er volgens 50PLUS nu al zijn. Senator Jan Nagel van die partij wees erop dat op twee belangrijke posten in raden van toezicht in Hilversum onlangs zwaargewichten van de VVD zijn benoemd, de partij van Dekker zelf.

Linkse boodschap
Onafhankelijkheid en pluriformiteit moet in de publieke omroepdienst voorop staan, stelde PvdA-senator Mirjam Sent. Verder is ze net als het CDA bezorgd over voorgenomen bezuinigingen op regionale omroepen.
De PVV vindt het niet zo erg dat er minder mensen naar de publieke omroepen kijken, omdat die toch vooral alleen maar de 'linkse boodschap' uitdragen.

In de Tweede Kamer stemden VVD, PvdA, D66, CDA, ChristenUnie, GroenLinks, Houwers en Van Vliet voor het wetsvoorstel. De coalitie heeft in de Eerste Kamer geen meerderheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden