Eerste Artistieke Repair Shop van Nederland geopend in Noord

In de Tolhuistuin opent zaterdag de eerste Artistieke Repair Shop van Nederland. Kunstenaars Tinkebell, Bas Kosters, Babs Gons en Oscar Peters staan vier weken lang klaar om kapotte spullen te repareren. Wat er precies wordt gerepareerd, dat bepaalt de kunstenaar zelf.

Dianne Bleeker
Tinkebell Beeld Bente Maria Hilkens
TinkebellBeeld Bente Maria Hilkens

Het publiek kan vier weken lang van 14 tot 17 uur spullen langsbrengen bij de felgekleurde pop-upkraam, gemaakt door Oscar Peters, aan de voorkant van de Tolhuistuin. Je spreekt daar eerst een prijs af met de kunstenaar, het starttarief is vijftien euro.

Directeur Matthea de Jong liep al langer rond met dit idee, maar pas in coronatijd werd het werkelijkheid. “Culturele instellingen moesten de deuren sluiten, terwijl de winkels ­gewoon open bleven. Zo ontstond het idee om zelf een winkel te beginnen, waar kunstenaars hun ondernemerschap kunnen tonen. Bij de Tolhuistuin denken we na over hoe we de toekomst willen vormgeven. Dit leek ons een inspirerende manier om de circulaire economie handen en voeten te geven: van wegwerpcultuur naar de kunst van het maken.”

Bouwlust

De Tolhuistuin sluit zich hiermee aan bij de actie #kunstgekocht, een initiatief van Tinkebell om te laten zien hoeveel kunst waard is en dat kunst er is in alle soorten, maten en tarieven. De kunstenaars die de Artistieke Repair Shop runnen, komen uit verschillende disciplines en werken met verschillende materialen: textiel, hout, tekst en beeld. Beeldend kunstenaar Oscar Peters trapt zaterdag af.

Zijn werk is vaak groot, gevaarlijk en humoristisch en hij werkt graag met metaal en hout, zo bouwde hij eerder een gigantische houten achtbaan. “Ik hou ontzettend van knutselen en ik heb vooral plezier in het maken. Mensen mogen alles brengen, van prullaria uit de kringloop tot aan kapotte stoelen en kapotgevallen sculpturen. Het moet wel mee te nemen zijn naar mijn werkplaats in België, maar ik sta overal voor open. Ik hoop mijn bouwlust te kunnen delen.”

Gebroken hart

Zondag 20 juni kan het publiek spullen inleveren bij schrijfster en performer Babs Gons, ‘spoken word’-expert van Amsterdam. “Neem vooral je ­kapotte kledingstukken, fotolijstjes, je saaie verkleurde lampenkap of je gescheurde kussenhoes mee, maar ik hoop dat mensen niet alleen met ­fysieke dingen komen. Misschien komt er wel iemand met een kapot vertrouwen of een gebroken hart.”

Tinkebell neemt op 27 juni het stokje over. Normaal gesproken maakt ze kunst om de wereld te redden, nu moet eerst de kunst zelf worden gered. “Om te bepalen of iets kapot is, moeten we eerst definiëren wat kapot is. Misschien is er wel een ander doel voor het object. Het maakt me echt niet uit wie of wat er komt, alles is ­welkom.”

Mentaal stuk

Modekunstenaar Bas Kosters is op 4 juli de laatste. Hij treedt buiten de gebaande paden, stelt maatschappelijke en sociale kwesties aan de kaak en creëert een compleet eigen wereld met zijn eigenzinnige en kleurrijke stijl. “Vanuit een persoonlijke fascinatie voor materialen en authenticiteit heb ik toegezegd. Ik heb een sterk gevoel voor het oplappen en het herwaarderen van objecten.

Ik hoop dat mensen spullen met een open blik ­inleveren. We bieden bijvoorbeeld aan om van een oud kledingstuk een knuffel of een pop te maken. Ik hoop dat er mensen met een bijzonder verhaal bij een object komen. Iets kan mentaal ook stuk zijn, je kunt er ­bijvoorbeeld op uitgekeken zijn.”

De vier kunstenaars zijn gekozen omdat ze makers uit stad zijn. De ­Artistieke Repair Shop is onderdeel van de Tolhuistuin en Warming Up, een initiatief om vanuit de kracht van kunst en cultuur meer mensen te ­betrekken bij het klimaatvraagstuk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden