PlusGalerie

Een verhaal van karton en tape

Kees Keijer
Quentley Barbara aan het werk bij Multiplemadé, met een foto als voorbeeld. Beeld Kees Keijer
Quentley Barbara aan het werk bij Multiplemadé, met een foto als voorbeeld.Beeld Kees Keijer

Famia

Quentley Barbara
Waar Multiplemadé, Prinsengracht 615h
Te zien t/m 3/10

Vuilnis wordt op de Prinsengracht op maandag en donderdag opgehaald. Dat kwam goed uit voor kunstenaar Quentley Barbara (26), want zo kon hij deze week nog flink wat vers karton inslaan dat door allerlei bedrijven op straat was gezet.

Barbara maakte de afgelopen weken werk voor de allereerste tentoonstelling bij Multiplemadé, een nieuwe galerie van Madé van Krimpen op de Prinsengracht. Hij maakte een aantal portretkoppen, helemaal opgebouwd uit bruin karton en grijze ducttape. Multiplemadé is een galerieruimte, maar ook een appartement. Daardoor is het mogelijk dat jonge kunstenaars er een tijdje verblijven om ter plekke werk te maken.

De grootste kop is een portret van Brian, een familielid met wie Barbara opgroeide op Curaçao maar die nu in Tilburg woont. Barbara heeft allerlei foto’s van hem genomen, vanuit allerlei hoeken. Die foto’s gebruikt hij nu, terwijl hij karton scheurt en op de juiste plekken van het gezicht plakt. “Hij heeft een hersenbloeding gehad, waardoor hij aan de linkerkant van zijn lichaam verlamd is.” Daarom maakt Barbara nu ook zijn portret. “Omdat hij heel veel heeft meegemaakt, vooral met deze ziekte. Meestal maak ik werken die autobiografisch zijn, die gaan over mijn verhaal en van mijn familie en vrienden.”

Zijn werk is een eerbetoon aan die mensen. Hij kan op die manier ook in beeld brengen hoe het is om op Curaçao te leven en op te groeien. “Veel jeugdvrienden en mensen in mijn omgeving hebben het daar moeilijk. Iedereen probeert te overleven, maar vaak gaat het dan toch mis.”

Vrienden van Barbara raakten in de criminaliteit verzeild. “Ik had het ook moeilijk thuis, had geen goede relatie met mijn moeder. Ze was heel streng en ik probeerde altijd uit huis te zijn. We gingen altijd gekke dingen doen met vrienden en zo.” Via een buurman kwam Barbara in aanraking met het Instituto Buena Bista, een opleidingsinstituut voor kunstenaars, opgericht door David Bade en Tirzo Martha. Barbara ging er vanaf zijn dertiende na school heen. Aanvankelijk om te tekenen en schilderen, later maakte hij ook sculpturen en installaties. Daarna bezocht hij de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, waar hij zich toelegde op karton als materiaal voor zijn sculpturen.

Inmiddels is hij een meester in het snijden, scheuren, buigen, draaien en plakken van karton en zijn beelden zitten prachtig in elkaar.

“Ik begin altijd aan de hand van een foto en weet van tevoren nooit hoe het eruit gaat zien. Ik ga met de vorm van het karton spelen, het is voor mij eigenlijk een soort tekenen. Ik kijk naar de lijnen en vormen en maak dan de vorm, laag voor laag.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden