PlusVoor alle leeftijden

Een verhaal als Lindgrens Bolderburen, maar met Syrische vluchtelingen en onteigende boeren ook heel eigentijds

null Beeld

Sommige kinderboeken ontstijgen de doelgroep die in de genrenaam besloten ligt. In deze rubriek licht Joukje Akveld boeken uit voor een publiek zonder bovengrens. Deze week: Het kleine huis bij de rivier van Selma Noort (Leopold, € 15,99).

Joukje Akveld

Wie is Selma Noort?

Selma Noort (1960) debuteerde ruim veertig jaar geleden en ontwikkelde zich tot vakkundig veelschrijfster van voorleesverhalen voor kleuters, AVI-boeken en jeugdromans. De afgelopen jaren verraste ze met knap geconstrueerde historische en psychologische kinderportretten. De zee kwam door de brievenbus werd bekroond met een Vlag en Wimpel en Koningskind stond vorig jaar op de shortlist van de Woutertje Pieterse Prijs.

En toen verscheen afgelopen najaar Het kleine huis bij de rivier.

Een boek dat direct doorstoot naar de top van haar oeuvre en op de longlist belandde van de nieuwe Vlaamse (jeugd)literatuurprijs De Boon. Het verhaal roept De kinderen van Bolderburen van Astrid Lindgren in herinnering. Ook hier een geïsoleerd groepje huizen waar de bewoners op elkaar letten en om elkaar geven. Bij Noort vijf dijkhuisjes van een familie langs een Noord-Hollandse rivier. De hechte familieband ademt de nostalgie van Bolderburen. Tegelijk wortelt Noort haar verhaal met Syrische vluchtelingen en onteigende boeren stevig in de huidige tijd.

Wat maakt het boek bijzonder?

Het zorgvuldig opgebouwde verhaal en de sterke manier waarop Noort haar personages neerzet. Centraal staan Joes en Amber, basisschoolkinderen, tevens neef en nicht. Ze beleven veilige kinderavonturen, maar door de proloog weet je dat er een ramp te gebeuren staat. Een ongeluk dat het harmonische leven aan de dijk stevig uit balans schudt.

Klinkt dramatisch.

En dat is het ook. De onschuldige kindertijd van Joes en Amber loopt – letterlijk – een fikse deuk op. Maar dat het leven je soms ruw in een richting kan dwingen waar je niet zelf voor hebt gekozen, wisten ze al. Door Joes’ moeder, die Syrië ontvluchtte. Door de buren die hun boerderij moeten verlaten omdat er een weg over hun grond wordt aangelegd. Dankzij het warme familienest komen de twee het trauma goed te boven, hoewel niet zonder slag of stoot. Het maakt van Het kleine huis bij de rivier ontroerende en aangrijpende kinderliteratuur. Zo’n boek dat je direct cadeau wilt doen aan verwante leesgeesten, kind of volwassen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden