'Een sterker AT5 moet niet ten koste gaan van NH'

Paul van Gessel, directeur van NH (vroeger bekend als RTV NH)/AT5 ziet meer nadelen dan voordelen aan een zelfstandig AT5.

Joep School
'Iedereen moet erkennen dat een stad als Amsterdam een eigen stadszender nodig heeft' Beeld anp
'Iedereen moet erkennen dat een stad als Amsterdam een eigen stadszender nodig heeft'Beeld anp

Dat bleek uit het debat dat de Amsterdamse Kunstraad (AKr) maandag organiseerde in De Hallen.

Dat de Amsterdamse stadszender AT5 een sterker merk moet worden, daar waren de AKr, Paul van Gessel en politici Marjolein Moorman (PvdA) en Marcel van den Heuvel (D66) het over eens. De manier waarop, dat blijft lastig.

De AKr dringt, al sinds een brief aan staatssecretaris Sander Dekker en wethouder Kajsa Ollongren vorig jaar, aan op een zelfstandig AT5.

Voorzitter Felix Rottenberg deed daar afgelopen week in Het Parool een schepje bovenop: "Iedereen moet erkennen dat een stad als Amsterdam een eigen stadszender nodig heeft, en niet een zender die is gegijzeld door een provinciale omroep."

Financiering
De AKr pleit daarom voor een onderscheid tussen het sociaal-culturele verzorgingsgebied Noord-Holland Noord en Metropoolregio Amsterdam, bestaande uit 36 gemeenten rond Amsterdam.

Het probleem is de financiering: AT5 krijgt jaarlijks 2,8 miljoen subsidie van de gemeente, terwijl NH als regionale omroep 13,5 miljoen opstrijkt van de provincie.

Van Gessel voelt er echter niks voor om geld van NH door te sluizen naar AT5 om die zender sterker te maken. "Het is de typische Amsterdamse arrogantie. De eigen wens doordrukken terwijl de ander kapotgaat. En dat zeg ik als Amsterdammer."

Nieuwe geldstromen
Een herindeling van de gelden die in Noord-Holland beschikbaar zijn, wees hij van de hand, ondanks het argument van gespreksleider Rottenberg dat van de 2,8 miljoen inwoners van Noord-Holland, 1,4 miljoen mensen in Amsterdam en de negen omliggende gemeenten wonen.

Van Gessel: "Die omliggende gemeenten hebben hun eigen regionale journalisten, die zitten niet te wachten op AT5."

Volgens Van Gessel zou het eerder lonen te zoeken naar nieuwe geldstromen. "Via de belasting of via sales, dat maakt niet uit. Doordat NH en AT5 een aantal afdelingen delen, blijft het bedrijf compact en gaat het meeste geld naar journalisten. Ik wil ook een sterker AT5, maar het moet NH niet uithollen."

Later deze maand brengt de AKr een advies uit dat vóór een afsplitsing pleit. Politici Moorman en Van den Heuvel hebben aangegeven een lobby te starten om op lokaal en rijksniveau geld los te pulken voor AT5. Moorman: "AT5 is een verbinder van alle Amsterdammers."

Directeur NH/AT5 Paul van Gessel Beeld Bart Koetsier
Directeur NH/AT5 Paul van GesselBeeld Bart Koetsier

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden