Review

Een rijk leven. Over majoor Bosshardt, een prachtmens. ***

Alida Margaretha Bosshardt (1913-2007) , soldate van het Leger des Heils in Amsterdam. Foto ANP Beeld
Alida Margaretha Bosshardt (1913-2007) , soldate van het Leger des Heils in Amsterdam. Foto ANP

Honderd gulden, een Leger des Heilsvlag en een Engelstalig foldertje. Daarmee begon majoor Bosshardt, in 1948, haar carrière als heilsoldate in Amsterdam.

Toen ze op 65-jarige leeftijd 'op retraite' werd gesteld was het háár beurt om een briefje van honderd te overhandigen aan de toenmalige leider van het Leger.

Zo betaalde ze de 'gift' van toen terug. In Een rijk leven wordt teruggeblikt op het leven van de vrouw die het gezicht was van het Nederlandse Leger des Heils.

Een boek vol herinneringen aan 'een prachtmens' door meer en minder bekende Nederlanders: van buurvrouw Monique tot Paul de Leeuw, Henk van der Meyden, Job Cohen, Rik Felderhof en Jan Peter Balkenende. 'Een onvermoeibaar standwerker van haar Lieve Heer', zo omschrijft Cohen haar. ''Gelovig, vrolijk, dapper, lief, vitaal, gul, echt.''

Een vrouw ook waarover de hoeveelheid anekdotes eindeloos lijkt. Zo was de majoor er trots op dat ze, op hoge leeftijd, nog altijd zelf chauffeerde. Al ging dat ook wel eens fout. Zo reed ze op een donkere en natte avond in de binnenstad eens een 'onbekende' oprit op. Bleek ze via de laadklep een grote vrachtwagen te zijn binnengereden. Het kwam allemaal goed.

''Nog even een verjaarskaart sturen of een troostende brief schrijven. En anders was er wel een haakwerkje dat af moest of u wilde nog snel een cadeautje kopen voor koningin Beatrix,'' noteerde Rik Felderhof, die samen met de majoor en Herman Brood een legendarische Villa Felderhof maakte.

Een rijk leven is deels gebaseerd op het liber amicorum dat ter gelegenheid van Bosshardts negentigste verjaardag werd uitgegeven. Met soms uitbundige, heel persoonlijke en dan weer wat standaardbijdragen. Jan Peter Balkenende: ''Weet hoezeer ik uw inzet voor de samenleving waardeer en bewonder. U bent voor ons land een sieraad.''

Daarnaast zijn er de verhalen uit haar leven, zoals ze die vertelde aan luitenant-kolonel Ine Voorham, de samensteller van het boek. Plus een collage van liederen, op cd, waarnaar de majoor graag luisterde. Voer voor de liefhebbers die geen genoeg kunnen krijgen van het fenomeen Bosshardt en voor wie elk detail een nieuwe aanwinst is. Van de cyclaam die de majoor altijd meebracht voor Mies Bouwman tot aan de welterustenkus voor Herman Brood in Villa Felderhof.

Zelf ging ze ervan uit dat ze een jaar na haar dood wel grotendeels vergeten zou zijn. Dat was ook goed zo, vond ze. Inmiddels is er een Bosshardtmuseum, een Bosshardtroute, een Majoor Bosshardtprijs, een majoor Bosshardtdag en een Bosshardtpostzegel. En een nieuw boek. De majoor zou het nu zelf waarschijnlijk wel welletjes vinden. (CORRIE VERKERK)

Een rijk leven. Over majoor Bosshardt, een prachtmens.
Kosmos, € 19,95.

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden