Plus

Een pak met jezelf of je idool erop geschilderd

Een pak met jezelf erop geschilderd, of je idool. Het nieuwste project van kunstenaar Jan Hoek (32) en twee Ghanese straatschilders staat op het punt van beginnen.

Rajko Disseldorp
Modeontwerper Bonne Reijn Beeld Jan Hoek
Modeontwerper Bonne ReijnBeeld Jan Hoek

'Kijk, dit zijn ze," zegt kunstenaar Jan Hoek - in een beige pak van Bonne Suits, de handen getatoeëerd - wanneer hij met een grote boodschappentas zijn woonkamer in komt. Trots haalt hij uit de tas de pakken van zwaar katoen - werkpakkenstof - die deze week worden gepresenteerd in de nieuwe winkel van Bonne Suits op de Zeedijk.

Het idee voor zijn nieuwste project is helder: de basis is een pak van Bonne Suits, het kledingmerk van de Amsterdamse modeontwerper Bonne Reijn. De Ghanese straatschilders Stan Aziz Abdul en Hamza Mohammed beschilderen het vervolgens met iemand naar keuze. "Dat kan jijzelf zijn, maar ook je moeder, Pamela Anderson of E.T."

Toeristische niemendalletjes
Hoek - die bekendstaat als controversiële kunstenaar - ontmoette de Ghanese straatschilders twee jaar geleden. De kunstenaar was in Ghana voor een fotografieproject, toen Aziz Abdul hem aansprak: of hij niet kon regelen dat hij een grote kunstenaar zou worden in Nederland.

De straatschilders maakten voornamelijk 'toeristische niemendalletjes', maar Aziz Abdul en Mohammed ontwikkelden zich samen met Hoek tot kunstenaars.

Het werk dat daarna ontstond - tekeningen van Ghanese prostituees, zwervers en een vrouw op een tijger - was te zien tijdens een expositie in De Balie, maar verkocht werd het niet.

"Het was ook iets te knullig," zegt Hoek er nu over. "Ik dacht: misschien moet het toch lichtvoetiger. Het leek me slim om minder rare onderwerpen te doen. Ook bedacht ik dat mensen altijd geïnteresseerd zijn in zichzelf en in dingen aantrekken. Zo kwam ik op dit idee."

Soort drugsdealertje
Logistiek is het project nogal een klus. Allereerst deed Hoek er alles aan om de Ghanese kunstenaars naar Nederland te halen, maar tevergeefs - en tijdens de expositie in De Balie was het ook al niet gelukt. Hij vroeg voor hen een visum aan, zorgde voor een bevestiging van het woonadres, bevestigingsbrieven van het CBK Zuidoost en een bankrekening. Aan het eind van de rit kreeg hij van de ambassade echter enkel een nee te horen.

"Waarom? Dat weet ik nog steeds niet. Ze denken volgens mij: dat zijn typisch van die jongens die kunnen verdwijnen." Nu Stan en Hamza geen visum hebben, en hier dus niet heen kunnen komen, kost het Hoek logistiek een hoop werk. Het duurt ongeveer zes weken om een pak naar Ghana te sturen, te laten beschilderen en weer terug te sturen. Voor de pakken die hij nu laat zien, heeft Hoek het daarom anders aangepakt.

"Ik heb het als een soort drugsdealertje opgezet. Ik zocht vanaf oktober mensen die heen en weer naar Ghana gingen en die liet ik dan pakketjes meenemen. Ik had een aantal connecties. Dan werd ik gebeld: vandaag gaat iemand van Tony Chocolonely van Ghana naar Amsterdam."

Idolen
Hoek vroeg zijn 'idolen' of ze gratis hun beeltenis op een pak wilden, in ruil voor een foto van hen met dat pak aan. Hij verspreidt, ter illustratie, de pakken op de vloer in de woonkamer. "Dit is bijvoorbeeld Kim Holland, die ken je wel." Hij kijkt er bedenkelijk bij. "Nou, ik weet natuurlijk niet hoe goed je die kent."

De kunstenaar Hamza Mohammed Beeld Jan Hoek
De kunstenaar Hamza MohammedBeeld Jan Hoek

Adriaan van Dis wilde helaas niet op en in zo'n pak. "Wel mailde hij heel snel terug. Eerst begon hij te mijmeren over dat hij ook vaak in Ghana is geweest en hij sloot de mail af met: ik op zo'n pak? Ik moet er niet aan dénken."

Hoek, zittend op het puntje van zijn bank, denkt na over wat hij zo mooi vindt aan dit project. "Het mooiste is om mensen bij elkaar te brengen. Ik wil ook graag Stan en Hamza verder helpen als kunstenaars. Zij zijn duidelijk straatschilders, maar ze dromen er heel erg van om verder te komen. Allebei verkennen ze nieuwe markten en dat begint nu te lukken. Dat vind ik mooi om te zien."

Bassie en Adriaan
Hoe gaat het er in Hoeks hoofd aan toe tijdens zo'n project? "Ik heb altijd te veel ideeën. Die stroom is bijna niet te stoppen."

Deze week is het dan zover, dan zijn de pakken eindelijk verkrijgbaar. Een normaal pak van Bonne Suits kost 170 euro. Dit pak - mét gepersonaliseerde beschildering - kost 270 euro. Het kan niet in de wasmachine, wel worden gestoomd. Hoek heeft er lang naartoe gewerkt.

"Ik denk dat dit beter zal werken dan het project van twee jaar geleden, ook omdat ik me kan voorstellen dat je denkt: wauw, een pak met mezelf erop. En als je dat niet ziet zitten, dat je dan denkt: wie zou ik dan wél op mijn pak willen?"

"Er zijn trouwens ook kleine maten. Je kunt een pak voor je kind kopen en wie kun je er dan op zetten?" Hij denkt even na. "Bassie en Adriaan, dat is wel leuk."

Bonne Suits opent zijn winkel zaterdag 4 februari op de Zeedijk 60. De pakken zijn te bestellen op Bonnelife.nl.

De kunstenaar Stan Aziz Abdul Beeld Jan Hoek
De kunstenaar Stan Aziz AbdulBeeld Jan Hoek

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden