Een ode aan snorders, van stadstekenaar Richard Kofi

Jan Pieter Ekker
null Beeld Richard Kofi
Beeld Richard Kofi

Snorders vervullen een belangrijke rol in zwarte gemeenschappen, ook in Amsterdam. Ze brengen mensen naar de kerk, naar de markt, naar verjaardagen en andere belangrijke sociale gebeurtenissen. Na een tijdje worden ze een soort vertrouwenspersonen. De gesprekken gaan door waar ze de vorige keer zijn afgebroken; de gespreksonderwerpen zijn als passagiers die de auto niet verlaten.

Stadstekenaar Richard Kofi sprak met zijn vaste snorder over Nelson Mandela en Tupac Shakur in de binnenspiegel. Toen hij met kunstenares-schrijver Smita James onderweg was naar de K-buurt, vertelde zijn snorder over zijn kerk in Amsterdam-Oost.

De vanuit twee hoeken getekende handen staan voor een van de handgebaren die snorders maken als ze vermoeden dat je op zoek bent naar een chauffeur. Niet alleen in Amsterdam, maar ook in Accra, waar Kofi was toen hij deze tekening (af)maakte.

Als stadstekenaar van Amsterdam 2021 wil Richard Kofi (Wageningen, 1988) alledaagse vormen van samenzijn, plezier en zorgzaamheid onderzoeken. Dit is de vierde tekening die hij heeft gemaakt in opdracht van het Stadsarchief Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden