Plus

Een nacht in het Top 2000 Café

Er staan lange rijen voor het Top 2000 Café. En niet alleen overdag. Een nacht in het voor velen gezelligste café van Nederland.

Joep School
Drukte in het Top 2000 Café. De radio-dj's worden vanuit het café als een vis in een vissenkom bekeken Beeld ANP
Drukte in het Top 2000 Café. De radio-dj's worden vanuit het café als een vis in een vissenkom bekekenBeeld ANP

22.12 uur
In de auto op weg naar het Top 2000 Café in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid op het Hilversumse Mediapark staat de Top 2000 van NPO Radio 2 aan. Zoals dat bij mij eigenlijk voortdurend het geval is tussen de ochtend van eerste kerstdag en het ploppen van de champagne op 31 december. Het is me weleens kwalijk genomen. Ik zou een ouwe lul in een jong lichaam zijn met een doorsnee muzikale smaak. Prima.

Het Top 2000 Café moet voor de liefhebbers (dit jaar werd er 7,5 miljoen keer gestemd) het walhalla zijn. En niet alleen overdag, wanneer er wachtrijen staan van soms zes uur, maar ook 's nachts. Reden voor een nachtboek. Van Justin Biebers Love yourself (1261) tot Michael Jacksons Don't stop 'til you get enough (1091), van Jan-Willem Roodbeen tot Gerard Ekdom en van bier naar koffie.

23.18 uur
Dj Frank van 't Hof staat nog gezellig met vrienden biertjes te drinken in het café. Over een kleine vijf uur is hij aan zet, de studio is zijn domein tussen 04.00 en 06.00 uur. De whatsappberichten die tijdens zijn show binnenkomen, zijn voornamelijk afkomstig van Nederlanders die zich ­bevinden in andere werelddelen, zegt hij.

null Beeld ANP
Beeld ANP

"Ik heb luisteraars gehad die om 05.15 uur hun wekker zetten om een bepaald nummer te horen. In tijden van Spotify is dat voor jou en mij misschien onvoorstelbaar, maar het ­gebeurt echt. Het wordt vaak magie genoemd en dat is het ook wel een beetje."

Een halfuurtje later houdt hij het voor gezien. Toch nog even een paar uurtjes slaap pakken.

23.58 uur
In het Top 2000 Café wordt gewerkt met stickers. Bezoekers mogen overdag maximaal een halfuur binnen zijn. Ook als ze uit Groningen komen. Per halfuur zijn er zo'n 144 bezoekers binnen. Dat de kaartjes dit jaar voor het eerst geld kosten (4,50 euro in de voorverkoop, 3 euro aan de deur) vormt geen enkel obstakel.

In de avond geeft het schema wat meer ruimte. Als de rij niet te lang is, kunnen bezoekers met een aflopende sticker een nieuw toegangsbewijs kopen dat recht geeft op een nieuw halfuur. Op dit tijdstip - stickers lopen af om 00.00 uur - betekent dat dat bezoekers zich opvallend ­onopvallend aan de rand van het café begeven.

Een groepje twintigers, bevriend door toedoen van de Hilversumse scouting, moet een kwartiertje overbruggen. Hun sticker loopt af om 00.00 uur, en pas om 00.15 uur gaat hun nieuwe sticker in. Een van hen, Jesse (23), heeft terwijl hij met zijn hand zijn sticker afschermt, nog wel een sterk verhaal in petto. Vorig jaar was hij er ook en werd hij met een vriend zo dronken dat ze in hun enthousiasme ­besloten dat het een goed idee zou zijn de nacht in het ­museum van het Instituut voor Beeld en Geluid door te brengen.

Het café gaat tussen 03.00 en 05.00 uur dicht voor een grote schoonmaak. Om vijf uur kroop Jesse met zijn vriend tussen de attributen in het museum vandaan en zo stonden ze vooraan in de rij. Zoals Matthijs van Nieuwkerk in het tv-programma Top 2000 a gogo traditiegetrouw vraagt aan het publiek: "Goed verhaal?" Goed verhaal! En voor Jesse een reden om zijn achternaam niet te noemen.

00.15 uur
Dj Jan-Willem Roodbeen heeft zijn shift er inmiddels ­opzitten. Vanwege zijn tijdslot van 22.00 tot 00.00 uur moest hij de desserts tijdens de kerstdiners laten staan. "Ik moet er altijd een beetje inkomen in het begin, misschien wel mede daardoor."

Tijdens zijn shift ging hij meermaals het café in om de mensen te groeten die niet zelden buitengewoon euforisch voor het glas staan te moonwalken. High fives, een horde foto's en selfies met vaders die hun oudste zoon hebben meegenomen en kraaien dat dit 'pure nostalgie' is. Het blijft voor een radio-dj, die normaal in een lege studio staat, wennen om als een goudvis in een vissenkom bekeken te worden vanuit het café.

Met de ingeperkte vrijheid die de Top 2000 biedt voor dj's, heeft Roodbeen zich volledig verzoend. "Ik zou Barbra Streisand nooit na de Foo Fighters draaien. Dat is volstrekt schizofreen, maar hier heb je het ermee te doen. Het deert ook niemand, want het publiek heeft het zo bepaald."

null Beeld ANP
Beeld ANP

Later zal Gerard Ekdom de lijst de grootste muzikale ­samenzwering van Nederland noemen. "Ik draaide deze week I'm yours van Jason Mraz (1380). Dat nummer had voor iemand betekenis gekregen door een crematie, bij een ander door een huwelijk en bij een ander door de ­geboorte van een kind. Dat laat wel zien dat de lijst van ­iedereen is, denk ik."

01.44 uur
Allemaal hartstikke leuk hoor, die bezoekers in dat café. Maar het is voor Robin Bausewein een heel gedoe - al vindt hij dat zelf niet. Tijdens de Top 2000 is hij de grote chef catering. Dat er bier uit de tap blijft stromen is voor een groot deel aan hem te danken. Tijdens de Top 2000 werkt hij dagelijks van 19.00 uur tot 08.00 uur.

Terwijl hij kroketten bakt, fusten bijvult en koffieapparaten schoonhoudt, ziet hij de dj's elkaar afwisselen. Van de muziek krijgt hij niet veel mee, al probeert hij af en toe een glimp op te vangen. In 2016 gingen er 135 fusten van 50 ­liter doorheen en hij sluit niet uit dat dat dit jaar overtroffen wordt.

02.56 uur
Stromaes Alors on dance (1137) is de opmaat naar de sluiting van het café. Manon Rozema en Anka Hollegien bereiden zich voor op het leegtrekken van het café. Zij moeten types als de eerdergenoemde Jesse de deur wijzen en zijn er voor verantwoordelijk dat er niet te veel mensen in het café zijn. Dat gaat met zachtere hand dan een gemiddelde stapavond op Rembrandtplein.

"Om drie uur 's nachts gaat het sowieso makkelijker, omdat dan alle bezoekers het café moeten verlaten, maar op andere tijdstippen kunnen mensen ook weleens kinderachtig doen. Ze gaan voor je neus expres heel lang zoenen als hun stickers verlopen zijn of lopen voortdurend naar een andere plek in het café als je ze hebt aangesproken. Ach, dat zal erbij horen."

Na Stromae werkt de stem van Eefje Kühne van de NOS met het nieuws van drie uur als puur sfeerbederf, al is het op dit tijdstip niet erg druk meer in het café.

03.14 uur
De pittige uurtjes van de nacht breken aan. Dj Cielke Sijben begon om 02.00 uur aan het laatste uurtje met ­publiek, maar staat nu haar nummers te draaien voor een leeg café. Sijben is overdag ook sidekick van Ruud de Wild (16.00-18.00 uur) en draait tijdens de Top 2000 zes nachtprogramma's en zeven dagshifts. Het is haar eerste Top 2000.

"Wat mij betreft mag er 24 uur per dag publiek zijn, dat geeft toch meer energie. Wat wel leuk is, is dat er nu appjes van mensen binnenkomen die nu zijn opgestaan om naar het café te komen. In Emmen zijn mensen hun brood aan het smeren, terwijl hier nog mensen met bier in hun hand stonden."

null Beeld ANP
Beeld ANP

De liefde blijkt wederzijds. Iets na vieren, als haar shift erop zit, staat op het ­tv-scherm een appje: 'Cielke ik hou zielsveel van je x.'

Ondertussen is facilitair manager Thea Kaspers samen met een schoonmaakploeg van CSU het café aan het ­vegen. De gouden snippers die tijdens Gold van Spandau Ballet (1182) uit het plafond neerdaalden, waren een paar uur geleden nog heel leuk, maar zijn nu vooral heel plakkerig. "Er zijn afspraken gemaakt over de hoeveelheid, maar ze zijn behoorlijk enthousiast geweest," zegt Kaspers met een knipoog.
Gelukkig valt de hoeveelheid kots in de wc's vandaag mee.

04.40 uur
Voor de deur staat Simon de Paauw (56) uit Baarlo in Limburg. Hij is met zijn vrouw en zoon om half drie van huis vertrokken. Voor een uurtje in het Top 2000 Café. Hij had ook best met een biertje in het café willen staan, maar doordat de kaarten in de voorverkoop zo ontzettend hard gingen, wordt het koffie. Ook omdat de tap nu is afgesloten.

Binnen maakt hij met zijn telefoon een panoramafoto van het café. Precies op dat moment vraagt Vjeze Fur van De jeugd van Tegenwoordig zich in Watskeburt?! (1121) hardop af waar de vocalen blijven.

Nog voor zessen loopt De Paauw het café weer uit. Zijn sticker is verlopen. De terugreis naar Baarlo begint.

06.18 uur
Gerard Ekdom staat in een roodleren jack vol overtuiging Michael Jackson na te doen op een verhoging. Het is, eerlijk gezegd, weinig imponerend, maar bezoekers, met koffie in de hand, staan hem aan te gapen alsof het Onze-Lieve-Heer zelf is. Maar zoals de hele nacht al blijkt: in het Top 2000 Café is een hand snel gevuld.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden