PlusRecensie

Een mooie verzameling stukken die je nooit hoort: Telemanns altvioolconcert is eindelijk opgenomen

Erik Voermans
Antoine Tamestit en de Akademie für Alte Musik Berlin namen het altvioolconcert van Telemann op. Beeld
Antoine Tamestit en de Akademie für Alte Musik Berlin namen het altvioolconcert van Telemann op.

De altviool was lang, en zeer ten onrechte, een ondergeschoven kind in de strijkersfamilie. We hoeven maar te kijken naar een componist als Vivaldi, die meer dan tweehonderd vioolconcerten schreef en nog driehonderd andere concerten voor zo’n beetje elk instrument dat voorhanden was (blokfluit, luit, mandoline). Maar concerten voor de altviool componeerde hij niet. Pas bij Biber en uiteraard Bach (die zelf altviool speelde) ging het instrument min of meer volwaardig meedoen.

Gelukkig viel er altijd nog te rekenen op Telemann, de man die sneller kon componeren dan de Lieve Heer en zijn engelenscharen konden luisteren. Telemann, nooit te beroerd eens iets nieuws te proberen, schreef voor zover bekend het eerste echte altvioolconcert.

Dat is nu opgenomen door altist Antoine Tamestit en de Akademie für Alte Musik Berlin, samen met twee Fantasia’s voor altviool solo en het Concert voor twee altviolen, strijkers en basso continuo. Een mooie verzameling stukken die je nooit hoort, op het hoogst denkbare niveau uitgevoerd bovendien, die maar weer eens bewijzen dat Telemann in zijn tijd niet voor niets de bekendste componist van Duitsland was.

Ter afwisseling zijn ook nog twee ouvertures toegevoegd, waarvan vooral de eerste, de Ouverture burlesque, met delen die zijn vernoemd naar figuren uit de commedia dell’arte, is een vrolijk stemmende proeve van muzikale inventiviteit, speelsheid en humor, compleet met rammelende schellenboom in het slotdeel.

Klassiek

Georg Philipp Telemann
Viola Concertos
Harmonia Mundi

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden