Plus

Een meesterlijk volbrachte toneeladaptatie door Eric Corton

Eric Corton staat zondag in de Kleine Komedie met de toneelversie van het boek Ma van Hugo Borst. Corton vertolkt alle personages in de solovoorstelling.

Arno Gelder
Hugo Borst (l) met Eric Corton Beeld ANP Kippa
Hugo Borst (l) met Eric CortonBeeld ANP Kippa

Ma, de wekelijkse kroniek van Hugo Borst (55) over zijn dementerende moeder in het AD, is voor velen zeer herkenbaar. Zijn liefdevolle en kritische bespiegelingen over de zorg voor zijn moeder brachten een stevige discussie op gang over de ouderenzorg.

Borst schreef in de krant een open brief aan toenmalig staatssecretaris Martin van Rijn, ­gevolgd door het manifest Scherp op Ouderenzorg.

Nu is er dan het toneelstuk Ma, een solovoorstelling van Eric Corton (49), die, hoewel de naam niet valt, Hugo Borst speelt en ook andere personages uit het leven van Ma. Een productie met slechts één acteur maakt nieuwsgierig. Want: moet de moeder niet ten tonele worden gevoerd? Dienen de omgeving en de sfeer van het verpleeghuis niet te worden opgeroepen?

In een sobere setting van stapels papier (die de boeken van de moederfiguur symboliseren) volbrengt Corton deze missie evenwel meesterlijk. Hij weet niet alleen de figuur van de zoon, maar ook Ma zelf op verrassende en herkenbare wijze tot leven te wekken. Immers, het verhaal dat Borst vertelt en door Corton theatraal wordt vertolkt, is in een almaar vergrijzende samen­leving universeel.

Knappe dialogen
Zijn moeder die vergeetachtig wordt, gespannen en bang is en uiteindelijk niet meer alleen kan wonen. Het bezoek aan de huisarts en de geriater, de onrust bij familie, en ten slotte de (martel)gang naar het verpleegtehuis.

In monologen van moeder en zoon afzonderlijk en knap gespeelde dialogen tussen de twee ontrolt zich een verhaal vol weemoed over jeugdjaren, over onvergetelijke herinneringen en, gaandeweg, vergeten herinneringen.

Corton is als verteller ontroerend en aangrijpend als het moet, en troostend en relativerend waar het kan.

Het verhaal over Ma die een pollepel als telefoon gebruikt, haar decorum verliest en zichzelf bevuilt, komt echt aan in de zaal.

Tegelijk geven Cortons verhandelingen over de telefonische instructie aan zijn moeder om de afstandsbediening van de tv meester te ­worden en de zang rondom het keyboard in de recreatiezaal lucht aan de zware thematiek. "Maar er is ook iets verbeterd," zegt de zoon over zijn moeder. "Ik heb nog nooit zoveel met ma geknuffeld..."

Het is de sleutelzin uit deze productie over liefde voor elkaar en zorg voor een ander. Ma is in al zijn intimiteit een juweel van een voorstelling.

Ma

Door Eric Corton
Gezien 22/1 in Nieuwe Luxor, Rotterdam
Te zien 28/1 Kleine Komedie, Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden