PlusBoekrecensie

Een literaire legpuzzel en een ode aan Tonke Dragt

De kinderen in de klas van Tom Wit houden niet van lezen, maar als de meester voorleest uit het boek van Lavinia Morgenster, hangen ze aan zijn lippen. Vooral Laurenzo luistert ademloos.

Joukje Akveld
null Beeld -
Beeld -

Wacht even. Tom Wit, Lavinia, Morgenster, Laurenzo, zijn dat niet: 1) de hoofdpersoon uit De torens van februari, 2) een jonkvrouw uit De brief voor de koning, 3) een ruimteschip uit Torenhoog en mijl breed en 4) een van de tweelingbroers uit Verhalen van de tweelingbroers? Kortom, komen die niet uit het oeuvre van Tonke Dragt?

Wie achter deze deur verdwaalt leest als een vrolijke literaire legpuzzel, waarmee Rindert Kromhout, al ruim veertig jaar bevriend met de inmiddels 90-jarige schrijfster, een ode brengt aan Tonke Dragt. Dat deed hij in nauwe samenspraak met haar, ze bedachten het verhaal sámen, benadrukt Kromhout in zijn nawoord, maar hij schreef het op.

Excentriek

In dat verhaal wordt Dragt opgevoerd als de schrijfster Lavinia Morgenster. Haar huis in de Haagse bloemenbuurt vol poppenhuizen, boeken en tekeningen is precies het huis waar Dragt decennialang woonde. De brieven die ze de kinderen in de klas van Tom Wit stuurt, zijn beplakt met vlinder- en kattenplaatjes, zoals Dragt haar post van stickers voorziet. De wijde jurken, de witte sokken in sandalen, het kruimelend koekjes eten – het is allemaal heel erg Tonke.

Kromhout mixte haar excentrieke verschijning met een raadselverhaal, zoals Dragt graag schreef, een hartstochtelijk pleidooi voor (voor)lezen en een vleugje eigen biografie (Tom Wit is dol op Italië, zoals Kromhout dat is, en Laurenzo’s lievelingsboek Spaghetti van Menetti is Kromhouts eigen lievelingsboek).

Wie dat allemaal nogal geconstrueerd vindt klinken, kan gerust zijn: Wie achter deze deur verdwaalt is behalve een verhaal vol verwijzingen ook gewoon een leuk boek over een klas met ‘lastige kinderen’ en een toffe meester die daar wel raad mee weet. Gaandeweg leren de kinderen elkaar beter kennen en wint het boek aan diepgang.

Illustrator Linde Faas maakte zwierige illustraties, die in niets lijken op Dragts eigen tekeningen – hoewel ze enkele daarvan wél ‘natekende’ en aan de muur hing in het huis van Lavinia Morgenster. Zo ademt dit boek op alle niveaus liefde voor het werk van een van Nederlands grootste kinderboekenschrijvers.

Wie achter deze deur verdwaalt

Rindert Kromhout, Tonke Dragt & Linde Faas (illustraties)
Leopold,
€ 15,99
128 blz.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden