PlusVoor alle leeftijden

Een liefdevolle ode aan een broertjesband

Sommige kinderboeken ontstijgen ­doelgroep die in de genrenaam besloten ligt. In deze rubriek licht Joukje Akveld boeken uit voor een publiek zonder bovengrens. Deze week: Stapelbedbroers van Koos Meinderts (Hoogland & Van Klaveren, € 15,95).

Joukje Akveld

Wie is Koos Meinderts?

Koos Meinderts is de enige kinderboekenschrijver die ooit de Annie M. G. Schmidtprijs won voor het mooiste theaterlied. Terug bij af is een van de vele (lied)teksten die hij samen met Harrie Jekkers schreef voor diens theatershows en band Klein Orkest. Daarnaast schrijft Meinderts al bijna veertig jaar kinderboeken. Naar het noorden, dat zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd in 2017 bekroond met de Gouden Griffel.

Wat is Stapelbedbroers voor een boek?

Het is opnieuw een historische jeugdroman, gesitueerd in 1969. Wie Meinderts’ levensverhaal een beetje kent, vermoedt een hoog biografisch gehalte. Hoofdpersoon Henk is 14, iets jonger dan Meinderts (1953) destijds was. Het verhaal speelt zich af in een Haagse arbeiderswijk, net zo een als waar Meinderts opgroeide. En de ‘Aadsje’ uit de opdracht van het boek (‘voor altijd mijn ­stapelbedbroer’) kan alleen maar Meinderts jongere broer Aad zijn, directeur van het Literatuurmuseum.

Wat maakt het boek bijzonder?

Het warme, no-nonsensearbeidersgezin waarin de broers Henk en Rocco opgroeien. Rinus-aan-de-Rekstok noemt vader Jezus aan het kruis. Denken moet je volgens hem aan een paard overlaten, want ‘die hebben een grotere kop.’ En een slechte grappenmaker krijgt toegevoegd: ‘Last van humor in je hersenen?’ Daarnaast schetst Meinderts een treffend tijdsbeeld met liedjes van Bob Dylan en Boudewijn de Groot, voetbalfeestjes in de parochiezaal en verjaardagen met vruchtenbowl.

En het verhaal?

Dat is een ontroerend broertjesverhaal. Henk en Rocco voetballen en ruziën, maar het mooiste zijn hun stapelbedgesprekken in het donker. Dan nemen ze het leven door, de wereld, hun dromen. Die laatste drijven steeds verder uit elkaar. Henk wil doorleren, Rocco wil profvoetballer worden. Het zorgt voor frictie en bij Henk voor een levensgroot schuldgevoel als Rocco een ongeluk krijgt. ‘Ik wil geen ziekenhuisbedbroer,’ denkt hij, zittend naast zijn comateuze broertje. ‘Jij bent mijn stapelbedbroer.’ Het komt goed, ook met de 16-jarige zus die zwanger raakt en met vaders mislukte klusbedrijf. Stapelbedbroers is een nostalgisch tijdsdocument en een liefdevolle ode aan een broertjesband die verschillen overstijgt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden