Han Lips kijkt tv

Een keeper moet een beetje gek zijn

Han Lips schrijft elke dag over wat hem is opgevallen op tv. Vandaag: Keeper.

Han Lips
2Doc: Keeper Beeld NPO 2
2Doc: KeeperBeeld NPO 2

Daar staan ze dan, in hun kooi. Keepers zijn ­eenlingen, maar voor de lens van filmer Johan Kramer doen ze kort voor de wedstrijd eigenlijk allemaal hetzelfde. Ze hangen eens aan de lat, trappen met hun hakken tegen de paal. Alsof het aange­boren is en ze in de wieg zijn gelegd om keeper te worden.

“Het is handig als je een klein beetje gek bent,” zegt voetbalcommentator en keeper Leo Oldenburger in de documentaire Keeper, de 2Doc van maandag. “Er zijn ook vrij normale keepers,” zegt voetbalcolumnist en keeper Sjoerd Mossou.

Toen wist Lips wel genoeg. En anders wel na de beelden die Kramer schoot van amateurkeepers die zich met ware doodsverachting voor een bal of een aanstormende tegenstander werpen. Het is een bepaald slag mensen.

Kramer volgt er zes van dichtbij. Jan (74) geldt als de oudste keeper van Nederland. Tarek was tot zijn vlucht uit Syrië international. De beelden, oer-Nederlandse sportvelden, zijn een lust voor het oog – net als bij Kramers eerste voetbalfilm The Other Final (2003) over de door hem gearrangeerde wedstrijd ­Bhutan-Montserrat, toen de twee slechtste landenteams ter wereld.

Ster van de film Keeper is Selena (23). In een matig team vlogen de ballen haar om de oren, er was geen redden aan. Later speelde ze in de Champions League. Het zegt alles over de afhankelijke positie die een keeper inneemt.

Mossou: “Je bent overgeleverd aan wat er op je afkomt.”

Dat kan ook grof geweld zijn en onbeholpenheid van andere amateurs. Tarek liep een hoofdwond op. Selena vertelde dat ze haar ribben al eens heeft gebroken, al haar vingers en haar schouder. Maar echte keepers gaan steeds weer onder die lat staan.

Gekkies.

Reageren? hanlips@parool.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden