PlusVoor alle leeftijden
Een hilarisch poedelprentenboek dat tapt uit een fijn retrovaatje
Sommige kinderboeken ontstijgen de doelgroep die in de genrenaam besloten ligt. In deze rubriek licht Joukje Akveld boeken uit voor een publiek zonder bovengrens. Deze week: Gaston van Kelly DiPucchio en Christian Robinson (Gottmer, €14,99).
Wie zijn Kelly DiPucchio en Christian Robinson?
Kelly DiPucchio in een Amerikaanse kinderboekenschrijver. In eigen land stond ze meerdere keren op de New York Times-bestsellerlijst, maar in Nederland werd ze niet eerder vertaald. Christian Robinson is een Amerikaanse illustrator en animator van wie later deze zomer ook Milo tekent de wereld verschijnt bij Querido.
Wat is Gaston voor boek?
Een hilarisch poedelprentenboek. Moeder poedel heeft vier puppy’s: Fifi, Foefoe, Oe-la-la en Gaston. De eerste drie zijn übercute, Gaston is een plomp bulldozertje. Hoe hard hij ook zijn best doet zacht te keffen en elegant te trippelen, zijn lompheid zit hem steeds in de weg. De reden wordt duidelijk als het gezelschap in het park moeder buldog ontmoet met háár vier pups: drie zijn plompe bulldozertjes (Rocky, Ricky, Bruno), één is übercute (Antoinette). Er is iets misgegaan, constateren de moeders. Ze besluiten recht te zetten wat scheef zit, maar of dat de oplossing is? Uiteindelijk bepaalt je binnenkant bij wie je hoort, niet je buitenkant, is de moraal van dit innemende verhaal. Waarmee de opvoeding-versus-genendiscussie op een hond-slash-kindvriendelijke manier is opgelost.
Wat maakt het boek bijzonder?
De tongue in cheek en de direct aansprekende stijl.. Op de introductie van de pups volgt de zin: ‘Wil je ze nog een keer zien?’ Waarop de hondjes vrolijk opnieuw worden voorgesteld. DiPucchio houdt rekening met haar kleuterpubliek, maar vergeet de voorlezende ouder niet. Het is prettig als een prentenboekenschrijver zich realiseert dat een boek dat mogelijk talloze keren zal worden voorgelezen ook leuk blijft voor volwassenen.
Robinson tapt intussen uit een fijn retrovaatje. Denk Tomi Ungerer, het vroege omslagenwerk van Dick Bruna en de koffiekannen van Klaas Gubbels. Met een vertekend perspectief en zichtbare penseelstreek blijft hij dicht bij de kinderwereld. Maar de schijnbaar simpele illustraties zitten geraffineerd in elkaar en zijn een feest voor het oog.
Verder nog iets?
In Amerika verscheen na Gaston ook Antoinette, een vervolgprentenboek waarin de focus ligt op het poedeltje van moeder buldog. Hopelijk verschijnt dat ook in Nederland.
Kijk hier voor nog veel meer kinderboeken voor alle leeftijden.