In de Leeuwenhoek Beeld NPO 2
In de LeeuwenhoekBeeld NPO 2

Eén grote bijsluiter: driemaal daags een knuffel

Han Lips

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: In de Leeuwenhoek.

Han Lips

Aan een doodlopende gang achter een dichte deur kunnen de demente bewoners van verpleeghuis De Leeuwenhoek precies 46 meter lopen. Iedereen die de psychogeriatrische afdeling op komt, wordt per plakkaat gemaand de deur te sluiten: 'Wij houden de bewoners graag binnen.'

Een schrikbeeld natuurlijk voor Adelheid Roosen en Hugo Borst, vrije vogels. Ze weten wat het is, hun moeders kregen alzheimer. Opgesloten in je hoofd en dan ook nog opgesloten langs een lange gang. Met verplegend personeel dat maar net genoeg tijd heeft voor wat het verpleeg­huis ziet als zijn corebusiness: verplegen.

Voor een bloedmooi in beeld gebrachte serie van Human onderzochten ze of het ook anders kan. Een maand trokken ze in bij De Leeuwenhoek om soms voor even de dodelijke verveling te doorbreken. Omdat de lange gang van precies 46 meter ook de rode loper voor een modeshow kan zijn. Als je maar een kapper laat komen en een verkleedkist meebrengt.

Ze dansen en ouwehoeren met de bewoners. Adelheid laat lachspiegels aanrukken en drieduizend liter warm water om met een door dementie volledig verkrampte moeder in bad te gaan. Ze zijn toch al erg aanrakerig met de bewoners. In aflevering 1 werd meer geknuffeld dan op een woensdagmiddag op de kinderboerderij.

De bewoners fleuren er duidelijk van op. Verpleeghuisarts en schrijver Bert Keizer weet wel hoe het komt dat ouderen er zo bekaaid vanaf komen: onze maatschappij heeft een hekel aan oude mensen. "En daarbinnen hebben we nog een grotere hekel aan dementen."

Deze prachtserie in de geest van Humans succesnummer Schuldig laat zien hoe het anders kan. In de Leeuwenhoek is als het ware één grote bijsluiter: driemaal daags een knuffel. Zet het anders op een plakkaat aan de deur.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden