Recensie

Een flinke portie majesteitsschennis in nieuwe strip van Mark de Jonge (***)

In Mark de Jonges strip 'De papieren tijger' staan een koning en koningin centraal die verdacht veel op koning Willem-Alexander en koningin Maxima lijken. Misschien hoopt hij stiekem op een relletje, maar de RVD houdt zich stil.

Beeld Mark de Jonge

In 1966 maakte Bernard Holtrop een tekening waarop hij koningin Juliana afbeeldde als een hoer achter het raam. 'F 5200500,-' stond erbij: de hoogte, in guldens, van haar jaarlijkse toelage.

Zo'n tekening maakte je in die tijd niet ongestraft. Holtrop werd gearresteerd, net als ene Herman Amptmeijer, die de prent had verspreid onder studenten. Die laatste werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van dertig dagen. Holtrop zelf kwam er genadiger af: hij kreeg een boete van 200 gulden. Evengoed deed het voorval hem besluiten te verhuizen naar Frankrijk, waar hij onder de naam Willem een heel succesvolle cartoonist werd.

Dat ook striptekenaar Mark de Jonge binnenkort moet dokken en dat zijn uitgever de cel in gaat, lijkt niet erg waarschijnlijk. Toch verscheen van De Jonge onlangs een boek waarin hij minstens zoveel majesteitsschennis pleegt als Holtrop destijds. 'De papieren tijger' is een sprookje over een koning en een koningin die in het boek verder geen namen hebben, maar die uiterlijk wel héél veel lijken op Willem-Alexander en zijn Máx.

Seksstop
Het verhaal heel kort: de koningin wil nieuwe kunst in het paleis, de koning voelt er niets voor. Waarop zij een seksstop instelt. Zoals alle sprookjes eindigt ook dit met: 'En zij leefden nog lang en gelukkig...'

Daaraan voorafgaand blussen de vorst en vorstin pagina's lang het vuur van hun hartstocht, zoals De Jonge dat noemt. 'De papieren tijger' is zijn eerste boek. Maar als tekenaar draait hij al een tijd mee. De Jonge (1950) tekende voor 'Donald Duck', maar ook in opdracht van grote bedrijven als KLM en PTT Post.

Vooral in de omgang met zulke opdrachtgevers vond De Jonge de inspiratie voor 'De papieren tijger', vertelde hij onlangs op de radio. Het was hem opgevallen dat in onderhandelingen met opdrachtgevers altijd sprake was van een good en een bad cop. Ofwel: één vertegenwoordiger was altijd op de hand van de tekenaar, een ander had altijd alleen maar bezwaren. In 'De papieren tijger' is de koningin die good cop. Ze is dus helemaal op de hand van de 'plaatjesmaker' die het paleis van nieuwe kunst moet voorzien.

Soldaat Robben
En waar de koning en koningin het uiterlijk van Willem-Alexander en Máxima hebben, lijkt die kunstenaar weer als twee druppels water op Jan Wolkers. Er is verder een raadsheer in wie we Geert Wilders herkennen. En krijg nou wat, al die soldaten zien eruit als spelers van het Nederlands elftal (voor de liefhebber: het gaat om de selectie van het WK van 2010). 'Soldaat Robben' zien we in de loop van het verhaal steeds meer blessures oplopen: aan het einde is hij één en al verband en gips.

Drie jaar werkte De Jonge aan 'De papieren tijger' (er is ook een uitgebreide website). Het resultaat is nogal wisselvallig. Ondanks al het werk dat erin is gestoken, maken de tekeningen soms een wat onbeholpen indruk. Maar dat gestoei met bestaande personen is zeker vermakelijk, hoewel de betrokkenen daar mogelijk heel anders over denken. Waarschijnlijk zou de tekenaar het helemaal niet erg vinden als zijn boek onderwerp van een schandaal­tje zou worden.

Maar het is nu twee weken uit en de RVD heeft nog niets van zich laten horen.


De papieren tijger
Mark de Jonge
Uitgever Sherpa

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden