Han Lips

Een fascinerend beeld van hoe achteloos het leven voorbijgaat

Han Lips schrijft doordeweeks over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Up-serie.

Han Lips
63 Up, NPO 2.  Beeld -
63 Up, NPO 2.Beeld -

Een van de fascinerendste documentaireseries ooit gemaakt, is de Up-serie die elke zeven jaar een groep Engelsen volgt. In 1964 begon het levenslange project met Seven Up! en de negende reeks is inmiddels aangekomen bij 63 Up. Het tijds­document biedt een fascinerend beeld van hoe achteloos het leven voorbijgaat.

Dinsdag zagen we in deel 2 van het drieluik 63 Up onder meer de upper class-jongen Bruce die altijd al moeite had zijn emoties te tonen en mede daardoor pas na zijn veertigste een vrouw vond. Die heeft hij nog steeds, maar in 63 Up zegt ze, half serieus, half schertsend: “Ik zal nooit van hem scheiden, maar misschien zal ik hem wel ooit vermoorden.”

Berusting was de dominante emotie bij de 63-jarigen. “Het heeft geen zin om lang boos op elkaar te blijven,” zei de vrouw van Peter, ook sinds zijn zevende gevolgd in de serie. Hij deed een paar edities niet mee vanwege de negatieve reacties die hij kreeg toen hij als 28-jarige iets kritisch over Thatcher had gezegd.

Deelnemer Jackie legde de makers zelf ook een paar pittige vragen voor: “Waarom vroegen jullie mij, toen ik 21 was, alleen naar mijn visie op het huwelijk, maar niet naar mijn visie op het land? Dat was nogal beledigend. En toen ik 49 was, werd ik er weer kwaad over.”

Ze kon er op haar 63ste nog steeds kwaad over worden, maar verder hadden de deelnemers er min of meer vrede mee hoe hun leven had uitgepakt.

Lips, zelf weliswaar nog geen 63, werd er een beetje ­melancholisch van.

En dan moet Lips’ favoriet woensdagavond nog komen: de overgevoelige Neil die op zijn 28ste depressief en dakloos was, maar later de politiek in ging. Benieuwd hoe het hem nu vergaat.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden