Plus

Een eeuw radio, dat verdient een podcast

Volgend jaar viert de Nederlandse radio zijn honderdjarige bestaan. De podcast Hallo Hier Hilversum biedt een nostalgisch tripje terug in de tijd.

Hannah Stöve
Vincent Bijlo. De radiomaker maakt met Ger ­Jochems 50 afleveringen van Hallo Hier Hilversum Beeld ANP
Vincent Bijlo. De radiomaker maakt met Ger ­Jochems 50 afleveringen van Hallo Hier HilversumBeeld ANP

In Hallo Hier Hilversum bespreekt Vincent Bijlo - radiomaker, recensent en groot radioliefhebber - met oud-­Radio 1-presentator Ger Jochems beroemde fragmenten en programma's uit de Nederlandse radiogeschiedenis.

Een eeuw radio verdient immers een mooie bespreking van alle hoogtepunten: van Paulus de Boskabouter tot Ronflonflon, Candlelight en Edwin Evers.

In de eerste aflevering, die dinsdag online kwam - op de kop af de 99ste verjaardag van de radio - wordt af­getrapt met een terugblik op de eerste radio-experimenten die ingenieur Hanso Idzerda in 1919 uitvoerde in de Utrechtse Jaarbeurs.

Dat was nogal een big deal - zelfs koningin Wilhelmina kwam luisteren. In een later radio-interview vertelt Idzerda erover. "Ter afwisseling was er een juffrouw die enige dingen voorlas uit een boek. Als zij vermoeid was, werd het orgeltje ingeschakeld. Op die manier werd doorlopend uit­gezonden

Grammofoons waren er nog niet, de microfoons hadden nog lang niet de kwaliteit van nu.

Kleutertje luister
Op het ontstaan van de Nederlandse (en Amerikaanse) radio komen Bijlo en Jochems in een latere aflevering terug. Het eerste deel staat verder geheel in het teken van jeugdradio; de programma's waarmee zij zelf het medium ontdekten.

De heren namen een diepe duik in het archief van Instituut voor mediacultuur Beeld en Geluid in Hilversum en sprokkelden geluidsfragmenten bij elkaar die vooral de kinderen uit de jaren vijftig, zestig en zeventig bekend in de oren zullen klinken.

Jochems laat een fragment horen van een van zijn favoriete programma's: dat over het zesjarige jongetje Eelke, wiens vader besluit met het gezin de stad te verlaten om boswachter te worden, uitgezonden tussen 1962 en 1963.

Jeugdradio
Paulus de Boskabouter kan natuurlijk ook niet missen, net als Kleutertje Luister, met liedjes, verhaaltjes en panelgesprekken over belangrijke zaken als veilig oversteken. Ook prachtig: het hoorspel Iebeltje naar het beroemde verhaal van Annie M.G. Schmidt, met onder anderen Hetty Block. Het blijft bij herinneringen; kinderradio is inmiddels zo goed als uitgestorven.

Volgende week gaan Bijlo en Jochems vrolijk verder met de jeugd­radio. Het archief van Beeld en Geluid biedt meer dan genoeg materiaal: tot november volgend jaar kletst het duo elke week een nieuwe aflevering vol; in totaal vijftig stuks.

Hallo Hier Hilversum is te beluisteren via de bekende podcastapps en via nporadio1.nl/podcasts. Wekelijks komt een nieuwe aflevering online.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden