Review

Een Bournefilm zonder Jason Bourne ***

De drie films rond de door schrijver Robert Ludlum bedachte spion Jason Bourne brachten bijna een miljard dollar op. Na 'The Bourne ultimatum' (2007) bedankten regisseur Paul Greengrass en vertolker Matt Damon voor een voortzetting van de serie, maar vaste scenarioschrijver Tony Gilroy bedacht een truc om een Bournefilm zonder Jason Bourne te maken.

Jeremy Renner als spion Aaron Cross in The Bourne legacy. Beeld
Jeremy Renner als spion Aaron Cross in The Bourne legacy.

'The Bourne legacy' (De Bourne-erfenis) speelt zich deels af ten tijde van de ontknoping van de voorganger en voert een nieuwe Amerikaanse spion op, die het eveneens met zijn superieuren aan de stok krijgt.

Matt Damon duikt op als pasfoto in een dossier en een paar acteurs uit de voorgangers komen als edelfiguranten voorbij.

De kunstgrepen zullen cynici niet milder stemmen.

In grote lijnen volgt Gilroy de opzet van de eerste Bournefilm: een solitair opererende spion ontdekt dat de geheime dienst hem wil uitschakelen en probeert zijn hachje te redden in gezelschap van een jonge vrouw, die ook een doelwit wordt.

De door Jeremy Renner vertolkte spion krijgt een sterke introductie in een onherbergzaam Alaska, waar hij een trainingsmissie moet volbrengen met behulp van prestatieverhogende middelen.

De experimentele doping werkt uitstekend: Renner slecht bergtoppen als een volleerd alpinist, slaat een roedel wolven van zich af en overleeft een aanslag met een drone. Het proefkonijn wil meer, maar het Outcome- programma wordt opgedoekt, waarop hij zich naar de farmaceutische leverancier begeeft en met virologe Rachel Weisz tot in de sloppenwijken van Manilla zal worden opgejaagd.

De spion blijft lang een naamloos enigma en over een verslavende werking van de doping wordt met geen woord gerept.

Gilroy maakt wel veel woorden vuil aan de conflicten in de top van de geheime diensten, waar heetgebakerde kerels de situatie rond Outcome, Treadstone, Blackbriar, DARPA, NRAG en Larx doornemen. Gilroy laat het jargon onverklaard, waardoor de nuance soms lastig te duiden is.

Voor de werking van de film doet het er weinig toe: het opgejaagde duo is mede dankzij de inzet van Renner en Weisz goed en sympathiek, alle anderen zijn kil, meedogenloos en slechtgehumeurd.

Gilroy pakt als regisseur met de actiescènes twee keer fraai en inzichtelijk uit, maar in de Filipijnse finale volgt hij de werkwijze van zijn voorganger Greengrass en is de chaos niet te overzien.

'The Bourne legacy' is desondanks amusant genoeg, al zou Gilroy er bij een eventueel vervolg verstandig aan doen zijn ongrijpbare held meer tekst en inhoud te geven.

Bioscoop: Arena, City, De Munt, Tuschinski
Regie: Tony Gilroy
Met: Jeremy Renner, Rachel Weisz

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden