Plus

Een beetje BN'er heeft anno 2019 een eigen servies

BN'ers moeten ook eten. De ene na de andere vrouw uit de culinaire wereld lanceert een servieslijn. 'Er staat niet heel groot Yvette van Boven op je bord, dat vind ik vreselijk.'

Joanne van Gool
null Beeld Janny van der Heijden
Beeld Janny van der Heijden

Een beetje bekende vrouw met culinaire achtergrond heeft anno 2019 een eigen servies. Zo ook presentatrice Janny van der Heijden, nu ­razend populair als jurylid in Heel Holland Bakt. Haar servieslijn heeft een typische Heel Holland bakt-stijl, met Delfts blauw-achtige tulpen en losjes geschilderde strepen. ­

Presentatrice Yvon Jaspers, bekend van Boer Zoekt Vrouw, gooide het eerder over een heel andere boeg. Zij bracht in 2010 als een van de eersten een BN'er-servies uit. Dat heette Kakelbont - compleet met door de boerderij geïnspireerde bloemen en bollen. Die collectie werd ­gemaakt in samenwerking met huishoudwinkel Marskramer, die inmiddels is overgenomen door Blokker.

Aan Jaspers heeft dat overigens niet gelegen: er is nog steeds een levendige Kakelbonthandel op Marktplaats. Ook al heeft dat waarschijnlijk meer met het bijbehorende relletje te maken dan met het ontwerp.

De wereld Draait Door kreeg destijds een boete van 50.000 euro van de ­Reclame Code Commissie omdat Matthijs van Nieuwkerk het servies wel erg enthousiast aanprees.

Theepot
Niels Seuren, directeur van ­­­uitgeverij New Edition, die het Sharing Moments-servies van Janny van der Heijden uitbrengt: "Op het ontbijt voor de lancering waren alleen maar mensen die Janny adoreren. Die mensen willen iets van haar in huis hebben. Het moet er goed uitzien en van goede kwaliteit zijn, maar Janny's naam erop heeft ook ­zeker een meerwaarde. Het geeft toch een soort elan."

Een bekende naam geeft elan, maar ook betrouwbaarheid. Als je servies de naam van chef Sergio Herman of ­Jamie Oliver of, dichter bij huis, Amsterdamse tv-koks Yvette van Boven en Miljuschka Witzenhausen draagt, dan weet je dat het wel goed zit. Maar hoe gaat het ontwerpen van zo'n celebrityservies in zijn werk?

Seuren: "We hebben steeds monsters ontworpen en die door Janny laten goedkeuren. Zij heeft ons de inspiratie en ideeën gegeven, wij hebben die verder ontwikkeld. Janny weet heel goed wat ze wil. We zijn zelfs bij haar thuis ­geweest om in de kast te kijken naar wat zij mooie vormen vindt."

Van der Heijdens input heeft geleid tot bakjes, mokken en bordjes van een paar euro per stuk. De theepot, met een vierkant oor in plaats van rond, is met veertig euro een uitschieter. Geheel terecht, volgens Seuren: "Bepalend voor de beeldvorming van je servies is de theepot. Die moet er gewoon goed uitzien."

Pottenbakken
Ook tv-kok en kookboekenschrijfster Yvette van Boven brengt op 1 maart een servies uit - zonder theepot - in ­samenwerking met meubelwinkel &klevering. Van Boven: "Ik hield me altijd al bezig met patronen, maakte kleding en stoffen. Ik zat ook op pottenbakken en verzamelde servies, dat hoort misschien wel een beetje bij het werk."

Van Boven illustreert al haar recepten zelf. "Ik wilde ­gewoon lekker tekenen en fröbelen. Er zijn veel stukken gesneuveld die niet goed genoeg waren. Ik wilde graag een grote kan. Die is er gelukkig gekomen, ook al twijfelden ze of ie wel ging lopen."
De meubelwinkel exporteert veel naar Frankrijk, waar niemand Van Boven kent.

"Mensen moeten het dus echt puur op het product kopen. Er staat niet heel groot 'Yvette van Boven' op je bord, dat vind ik vreselijk. Als het goed gaat, maken we meer. Anders was het gewoon een superleuk avontuur."

Oud-vj van TMF Miljuschka Witzenhausen is bekend van kookprogramma's, kookboeken en haar Instagram, waarop ze recepten en foto's van eten deelt en ruim 180 duizend volgers heeft. Ook zij brengt later dit jaar in samenwerking met uitgeverij New Edition een servies uit, dat nu nog in ontwikkeling is.

Witzenhausen: "Ik wil samples twintig keer in de vaatwasser doen, kijken of er krassen op komen en of je die er dan weer af kunt krijgen. Ik wil dat je echt waar voor je geld krijgt." Ze is nauw betrokken bij de kleinste details, bijvoorbeeld in hoeverre de rand van de bakjes omhoog staat, hoe je bordjes mooi mat krijgt zonder dat ze heel erg krassen en hoe je zorgt dat alles te stapelen is voor makkelijke verplaatsing.

"Ik ben opgegroeid met Wedgewood en tafelzilver, echt heel klassiek. Mensen willen nu snel koken en eten, dus dat past niet meer. Je moet alles nu kunnen mixen en matchen en het moet consumentvriendelijk zijn. Wat werkt, pak je het meeste. Dat merk ik zelf ook in de keuken."

Fanatiek serviesverzamelaar Renate Debets (50, werkzaam in een groothandel in Aziatische levensmiddelen) is precies zo'n consument voor wie de culi's zich in het zweet werken. Debets is tot nu toe vooral fan van het servies van Janny van der Heijden. De theepot koopt ze niet, want die heeft ze nog in echt Delfts blauw van haar oma.

Geen bevlieging
Debets heeft wel twee exemplaren van alle bordjes en bakjes van Van der Heijden gekocht. "Het is natuurlijk extra leuk dat het van Janny is. Zij weet veel van eten, en ikzelf ben echt een kookgek. Het kan ook nog eens in de oven, dat is heel belangrijk. Ik heb al een halve kleerkast aan servies, en dit komt er dan nog bij. Maar ik moest het echt ­kopen, want het heeft toch die romantische en moderne signatuur van Janny."

Die eigen signatuur creëren is soms net zo intensief als het schrijven een kookboek of een aflevering van een kookprogramma maken, weet Van Boven: "Je bent heel lang ontzettend gefocust met iets bezig, dat is heerlijk. Het is minstens even leuk als het maken van een boek."

Witzenhausen noemt het servies geen bevlieging. "Ik wil echt dat dit naast mijn kookboeken een nieuw ­levenswerk is. Het overtreft mijn stoutste dromen hè, want wie denkt dat je dit kunt doen als je begint met koken op tv?"

null Beeld Yvette van Boven
Beeld Yvette van Boven
Culinair journalist Janny van der Heijden kreeg haar eerste servies uitgereikt door Andre van Duin. Beeld anp
Culinair journalist Janny van der Heijden kreeg haar eerste servies uitgereikt door Andre van Duin.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden