PlusGallery Viewer

Eduard van Valkenburg: ‘Bij grotere werken beslissen we samen’

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst en vooral: wat kopen ze? Eduard van Valkenburg (35), solution architect bij Microsoft, vond zijn weg via platforms voor jongeren.

Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen
Laurence Aëgerter, 10786-1710201438 (van Honthorst), 2019. Galerie Caroline O’Breen. Beeld Galerie Caroline O?Breen
Laurence Aëgerter, 10786-1710201438 (van Honthorst), 2019. Galerie Caroline O’Breen.Beeld Galerie Caroline O?Breen

Wat betekent kunst voor u?

“Kunst is voor mij aan de ene kant een verrijking van mijn huis en omgeving, en aan de andere kant een interesse en een hobby.”

Heeft u kunst van huis uit mee­gekregen?

“Ik heb zeker een hoop kunst van huis uit meegekregen, met name in de vorm van bezoek aan musea en kerken. Zelf ben ik vooral bezig met moderne kunst, dus daar moest ik wel mijn weg in vinden – dat ging in mijn geval via Young Stedelijk en de Young Collectors Circle.”

Waar haalt u uw informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan?

“Veelal online, maar de kunstrecensies in de krant bekijk ik ook altijd. Meestal volg ik kunstenaars die ik tegen ben gekomen op Instagram: via hun account kom ik vaak op die van hun galerie en van daaruit weer op andere kunstenaars.”

Waar bekijkt u het liefste kunst?

“Ik heb een voorkeur voor beurzen, omdat je daar in een compacte setting veel verschillende dingen kunt zien. Af en toe ook wel direct bij galeries als die iets heel specifieks tonen wat ik wil zien, en dan combineer ik meestal wel een paar galeries.”

Hoe vaak per jaar koopt u kunst?

“Ik heb de afgelopen jaren meerdere werken per jaar gekocht, vaak een aantal kleinere werken en dan een of twee grotere stukken.”

En waar koopt u dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?

“Tot nu toe koop ik grotere werken altijd wel via de galerie. Soms nadat ik het gezien heb op een beurs: zo kwam ik vorig jaar op Photo Basel een werk tegen van Laurence Aëgerter bij Galerie Caroline O’Breen dat ik erg mooi vond. Omdat dat een Nederlandse galerie is, kon ik dat werk voor de aankoop nog even rustig in Amsterdam bekijken.”

Is het belangrijk dat u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop?

“Het liefst kopen we werken die we allebei mooi vinden, en zeker bij grotere werken beslissen we wel samen.”

Is er een galerie waarmee u een speciale band heeft?

“Er zijn zeker galeries waar ik meer een band mee heb dan met anderen, meestal na er wat gekocht te hebben, of omdat ik de eigenaar ken. Voorbeelden daarvan zijn Caroline O’Breen, waar we laatst werk van Laurence hebben gekocht, en de oprichters van Albada Jelgersma kennen we ook, dus die volgen we ook op de voet, zeker sinds ze Misha de Ridder vertegenwoordigen.”

Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk aankopen?

“Ik vind Jean-Michel Basquiat fantastisch: elke kans die ik heb om werken van hem te zien pak ik, dus als ik daar een werk van kan kopen: heel graag!”

Wie zijn uw favoriete kunstenaars?

“Mijn favoriet is Misha de Ridder, daar heb ik inmiddels twee grote werken van, een kleinere print en een fotoboek. Ook mijn eerste echte kunstwerk dat ik kocht was van hem (Bergwald, uit 2009) dus dat is altijd een bijzondere kunstenaar voor mij.”

“Ik heb net een werk gekocht van Laurence Aëgerter en vind ik meerdere werken van haar erg bijzonder, omdat er altijd een erg mooi concept achter zit.”

“Marie-Jose Jongerius is een landschapsfotograaf die ik erg mooi werk vind maken, ook hier weer vanuit een concept. Bij haar gaat dat vaak over de relatie van de mens met de omgeving, zowel bebouwd als onbebouwd.”

Een langere versie lezen of zelf kunst kopen? www.galleryviewer.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden