Wie is de mol?

Echt niets is wat het lijkt bij de start van Wie is de Mol?

Elke week probeert Het Parool je op het spoor naar de Mol te zetten. Dit is de nabeschouwing van aflevering 1; zeker niet spoilervrij.

Jasper Piersma
Loes Haverkort en Ron Boszhart in de metro in Moskou. Beeld Screenshot WIDM
Loes Haverkort en Ron Boszhart in de metro in Moskou.Beeld Screenshot WIDM

De eerste aflevering van Wie is de Mol? staat al sinds jaar en dag garant voor chaos. De programmamakers lijken er elk seizoen weer van te genieten om de kandidaten in zo'n diep mogelijke vijver te gooien.

De ingrediënten: een drukke omgeving, iets wat er gevonden moet worden en deelnemers die direct álles verdacht vinden.

Het lijkt dit jaar niet anders. De kandidaten zijn opgedeeld en duo's en hebben allemaal een eigen hotelkamer. Terwijl de bedden nog verdeeld worden, verschijnt presentator Art Rooijakkers op een tv-scherm. Er blijkt ergens in de stad een kluis te zijn die geopend moet worden. Wie dat niet lukt, kan zomaar op de eerste dag alweer een retourtje Amsterdam krijgen.

Duur grapje
In een koffietentje of barretje om de hoek vindt iedereen een kaart, wat ijzeren stokjes en foto's van de andere kandidaten. Met een telefoon kan er een belletje worden gepleegd naar de andere duo's, of naar Art. Dat laatste blijkt trouwens wel een poenig grapje: de presentator heeft de duurste voicemail ter wereld. 500 euro voor het eerste telefoontje, het dubbele voor de volgende.

Bellen met de andere kandidaten valt gelukkig wel binnen de bundel. Het gekke is alleen dat ze elkaar niet lijken te kennen. Zijn er werkelijk vijf aparte vluchten geboekt om de deelnemers dit jaar over te vliegen naar de vooralsnog onbekende locatie?

Ah, daar is de plottwist.

Want wanneer Jan Versteegh aan Ruben Hein vraagt waar hij en zijn partner Olcay Gulsen zich ergens in Kiev bevinden, komt de spreekwoordelijke Mol uit zijn hol. "Kiev? Nee, joh, wij zijn in Almaty in Kazachstan," reageert Ruben.

Wachtwoord
Wie is de Mol? blijkt dit jaar 3 Op Reis overbodig te hebben gemaakt door de kandidaten te verdelen over vijf landen: Oekraïne, Kazachstan, Rusland, Armenië en Azerbeidzjan. En Art? Die wordt dankzij de ijzeren staafjes gelokaliseerd in Tbilisi, Georgië. Dat is ook meteen het wachtwoord voor de kluis.

Met deze mindfuck in het achterhoofd kan dan eindelijk de traditionele speurtocht door de stad starten. Een tocht waarvoor twee uur is gepland, al lijken die uren te duren.

Loes Haverkort en Ron Boszhart proberen het met de metro, maar raken verzeild in het metrosysteem van Moskou én ontdekken dat zelfs 'Red Square' te ingewikkeld Engels is voor de meeste Russen. "We moeten maar uitstappen als we iets roods zien," oppert Ron.

De taxichauffeur van Jean-Marc van Tol blijkt eigenlijk een sigarettendealer te zijn en Olcay kermt uit dat ze moet plassen. Daar is-ie: de chaos. Al lijken Stine Jensen Emilio Guzman het op de één of andere manier op hun dooie gemakje te doen.

Pijnlijk afscheid
Toch weten zij met een beetje (veel) hulp van die voicemail van Art, de kluis te bereiken. Loes en Ron missen echter de metro en ook Jean-Marc en Jan wisten het einde niet te halen.

Dat betekent dat hen de test wacht. Een onmogelijke opgave, zo lijkt het, want behalve je partner heb je de rest van de kandidaten alleen via de telefoon gesproken. Zelfs Art ontbreekt om je naam in te tikken en een rood scherm te onthullen.

En zo is het Ron die zelf zijn vonnis entert en korter aan Wie is de Mol? heeft mee mogen doen dan zijn vlucht naar Moskou duurde. Een pijnlijk afscheid, omdat zelfbenoemde fan van het programma de makers zelf om zijn deelname heeft verzocht. Maar meedoen is belangrijker dan winnen, zei hij pas nog in een interview.

Wie dan wel de Mol is? Sorry, we waren even te druk met genieten van misschien wel de beste seizoensopening ooit.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden