DWDD vervangen: lukt het Margriet van der Linden wél?

Mislukte zomerprogramma's, herhalingen: de invulling van de zomerstop van DWDD - 'het gat van Matthijs' - is elk jaar een worsteling voor de NPO. De talkshow van Margriet van der Linden moet het tij keren.

André Nientied
Met haar talkshow zal Margriet van der Linden waarschijnlijk vanaf 14 mei het tijdslot van DWDD vullen. Beeld Jan van Breda
Met haar talkshow zal Margriet van der Linden waarschijnlijk vanaf 14 mei het tijdslot van DWDD vullen.Beeld Jan van Breda

Vrijdag was alweer de laatste aflevering van De Wereld Draait Door vóór de extra lange zomerstop. De wereld draait vanaf nu nog maar een half jaar per jaar door: de zomerstop duurt dit keer zes maanden, op uitdrukkelijk verzoek van presentator Matthijs van Nieuwkerk. Maar pas half mei wordt de officiële vervanger verwacht, de nieuwe talkshow van Margriet van der Linden.

In voorgaande jaren bedroeg de zomerstop van het kijkcijferkanon - dagelijks tussen de één en anderhalf miljoen kijkers - 'slechts' drie maanden en werd in die periode het tijdslot gevuld met weinig succesvolle programma's. Nadat het zoveelste mislukte zomerprogramma was verdwenen in 'het gat van Matthijs' koos men in arren moede voor herhalingen op die plek.

Genoeg actualiteiten
Dat kwam de NPO ook weer op kritiek te staan, zeker toen Pauw in de zomer van 2016 ook nog drie maanden stopte zonder vervanging, terwijl er genoeg actualiteiten te bespreken waren: het brexit-referendum, de aanslag in Nice, de mislukte staatsgreep in Turkije.

Omdat vanaf dit zomerseizoen het gat van Matthijs groter is dan ooit - DWDD keert pas op 24 september terug - was ook de noodzaak om een volwaardige vervanger te vinden, groter dan ooit voor de NPO.

De pitch die was uitgeschreven, werd gewonnen door productiebedrijf Human Factor, tevens producent van Zondag met Lubach. In januari maakte het twee pilots van een talkshow met Margriet van der Linden, bekend van Zomergasten, Moltalk en De Tafel Van Taal.

Verrassend en origineel
Frans Klein, tv-directeur van de NPO, stelde in een persbericht enthousiast dat de nieuwe show van Van der Linden 'verrassend en origineel' is en noemde haar 'scherp, grappig en uitdagend'. Jochem de Jong, mediadirecteur van KRO-NCRV die het programma uitzendt, noemde Van der Linden 'een vakvrouw'.

Dat schept verwachtingen, maar het programma - dat nog geen naam heeft - is pas vanaf mei te zien op het tijdstip van DWDD. De hele maand april, vanaf maandagavond, staat op die plek Tijd voor Max gepland, de talkshow die Omroep Max normaliter in de middag uitzendt en die ­op dat tijdstip een kleine half miljoen kijkers trekt.

Margriet van der Linden Beeld ANP
Margriet van der LindenBeeld ANP

Omroep Maxdirecteur Jan Slagter kondigde aan het programma iets aan te passen aan het nieuwe uitzendtijdstip ('meer actualiteit, minder kooktips'), maar: "Wij gaan geen DWDD'tje spelen."

Leuke ideeën
Na een maandje Tijd voor Max staan in de week van 30 april tot en met 4 mei op hetzelfde tijdstip programma's gepland over de eerste vijf jaar koningschap van Willem-Alexander en herdenkingsprogramma's over de Tweede Wereldoorlog.

Begint daarna dan eindelijk de talkshow van Van der Linden? Zelfs de woordvoerder van KRO-NCRV kan het nog niet met zekerheid zeggen "Waarschijnlijk begint Margriet ergens halverwege mei." Ook productiemaatschappij Human Factor wil nog weinig kwijt over het programma.

Eindredacteur Nico Arends: "We hebben allemaal leuke ideeën, maar we zitten nog volop in de voorbereiding en kiezen liever zelf een moment waarop we meer vertellen."

Niet gebruikelijk
Zelfs de programmatitel wil hij nog niet prijsgeven: "We zijn het er bijna over eens. Dat gaan we groots laten weten wanneer we eraan toe zijn, richting de eerste uitzending, ergens in mei." En wanneer in mei is die eerste uitzending dan? "Op 7 of 14 mei, waarschijnlijk 14 mei."

Het is zeker niet gebruikelijk dat er zo kort voor de lancering van een programma zo weinig bekend is over inhoud, titel en uitzendtijdstip, maar volgens Arends betekent dat niet dat er angst is om te verdwijnen in het gat van Matthijs van Nieuwkerk zoals eerdere programma's overkwam: "Daar zijn we helemaal niet mee bezig."

Wat wel zeker is, is dat bij de NPO Eva Jinek in juni de plaats van Jeroen Pauw weer inneemt - althans, tot haar zwangerschapsverlof begint, ergens in de loop van de zomer.

Geflopte zomervervangers

In de zomer van 2007 presenteerde Tom Egbers Wat Heet! (goed voor 220.000 kijkers), afgewisseld met Wat Nu?!, gepresenteerd door Isolde Hallensleben (148.000 kijkers).

Daarna volgden nog De Zomer Draait Door (2009, presentatie Art Rooijakkers, 350.000 kijkers) en On Air (2010, Harm Edens, 250.000 kijkers) waarna in 2012 met Half Acht Live! (presentatie Merel Westrik, 130.000 kijkers) het dieptepunt was bereikt.

Voortaan werd de zomerstop van DWDD opgevuld met herhalingen van programma's als Bed & Breakfast, Droomhuis Gezocht of Verborgen Dorpen, en in juli een week lang Het gevoel van de Vierdaagse.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden