Duncan Stutterheim: 'Als ik er niet was geweest, bestond Studio 80 niet meer'

Studio 80, de club op het Rembrandtplein die vorige week werd verkocht, was al jarenlang een financieel zorgenkindje. De Belastingdienst kon ieder moment langskomen voor een beslaglegging. Dat zegt oud-eigenaar Duncan Stutterheim in een interview met 3voor12.

Duncan Stutterheim Beeld Ilja Meefout
Duncan StutterheimBeeld Ilja Meefout

Stutterheim reageert in het interview op de teleurgestelde en verdrietige reacties van het personeel en bezoekers van Studio 80 op de verkoop. Ze kunnen niet begrijpen dat Stutterheim, die formeel eigenaar was van de club, Studio 80 heeft verkocht. Een van de personeelsleden liet woensdag in Het Parool middels een ingezonden brief haar ongenoegen blijken. 'Zonder pardon wordt de deur nu voor ons dichtgegooid', schreef ze.

Ook vakwebsite DJBroadcast haalde hard uit en noemt Stutterheim een opportunist. 'Wie zo kort na een rigoureuze koerswijziging (de club werd dit najaar verbouwd, red.) de boel opdoekt is geen groot regent, maar een opportunist.'

Stutterheim voelt zich door de harde kritiek gedwongen tekst en uitleg te geven over de verkoop, vertelt hij tegen 3voor12. 'Ik heb tien jaar lang die tent overeind gehouden, er veel privé geld ingestoken, terwijl om me heen clubs failliet gingen. Maar als er zoals nu vorige week nog ongeopende rekeningen worden gevonden en de Belastingdienst wil langskomen voor een beslaglegging, tsja. Normaal gesproken ga je dan meteen dicht. Als ik er niet was geweest, bestond het al niet meer.' Stutterheim verkoopt Studio 80 naar eigen zeggen met een verlies van drie ton.

Toch is de reden om Studio 80 te verkopen vooral dat Stutterheim het nachtleven vaarwel zegt. Eerder al vertrok hij bij ID&T, nu volgt de verkoop van de club die hij tien jaar lang onder zijn hoede had.

De nieuwe 80
Hoewel de naam niet is verkocht, willen de nieuwe eigenaren, die eerder onder andere Disco Dolly en de Bloemenbar tot een succes maakten, het roer niet rigoureus omgooien. 'We hebben respect voor de club zoals die is en willen behouden wat goed is, zoals het muziek- en dj-aanbod,' zei één van de nieuwe eigenaren Matan Schabracq zaterdag in Het Parool.

Het personeel vreest echter dat 'de nieuwe 80' een soort Disco Dolly wordt, dat naast een plek om te dansen op funky muziek ook gewoon een gezellige bar is. Stutterheim vindt dat een arrogante uitspraak. 'Wie zijn zij om te bepalen wat goed is? (..) Ik heb het niet verkocht aan een of andere hoempapa-tent of een shoarmazaak. Ik had ook een aanbieding liggen van een sportcafé. Echt een goede, niet met pullen bier. (..) Als ik dat had gedaan, had ik minder dan die drie ton verlies gehad of was ik misschien wel op nul uitgekomen, maar ik wilde dat er weer een club in kwam.'

Studio 80 wordt op 1 februari overgedragen aan de nieuwe eigenaren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden