Review

Dubstep band King Midas Sound blaast publiek weg

Kevin Martin, hier live in Den Haag, eerder dit jaar. Foto Atze de Vrieze Beeld
Kevin Martin, hier live in Den Haag, eerder dit jaar. Foto Atze de Vrieze

Wat op papier wel eens een van de mooiste dubstep-shows sinds tijden had kunnen worden, eindigde in een geluidsbrei waarbij met pijn en moeite de nummers van het Engelse combo King Midas Sound te onderscheiden waren.

Toegegeven, Kevin Martin, de grote man achter de band, heeft een reputatie. Toen hij in 1995 met zijn band God op het Amsterdamse Tegentonenfestival speelde, stond de muziek zo hard dat vrijwel de hele zaal zijn toevlucht op de gang zocht. Zo ver kwam het afgelopen zaterdag in de Melkweg niet.

Martin is een oud-gediende in de elektronische muziek en experimentele dance (God, Techno Animal, The Bug), een undergroundveteraan met een uiterst goede neus voor smaakvolle en indringende muziek, die al snel in de dubstep belandde. Eerst als The Bug en later ook als King Midas Sound, waarin ook poëet Roger Robinson (vocalen/toasting) en Hitomi (vocalen/keyboards) in resideren. Denk aan Massive Attack op z'n aller donkerst en dan kom je in de buurt waar je het geluid van King Midas Sound moet zoeken.

In De Melkweg wapperde je broekspijpen op het ritme van de muziek. Met moeite waren nummers als Earth a kill ya, Waiting for you en Meltdown te onderscheiden. En dat was jammer, want het combo is een buitenbeentje in de dubstep omdat ze als band opereert en vocalen een grote rol spelen in het meestal instrumentele genre. King Midas Sound trekt dubstep naar een hoger plan en laat zien dat het een uitgangspunt kan zijn voor andere genres. De diepe bassen passen namelijk ook mooi op jazz, funk en hiphop; genres die tegenwoordig steeds vaker leentjebuur spelen met de dubstep. Martin versnijdt zelf zijn op reggae en ragga geënte nummers met licht schurende industriële klanken, wat zijn sound zo uniek maakt.

Maar Kevin Martin liet niets over van deze verfijning. Staande achter een batterij apparaten en een laptop, blies hij zijn band over de pijngrens van het geluid. Niet leuk, onnodig, maar bovenal verziekte de geluidsmix het hele optreden. Dankzij zanger/toaster Roger Robinson kon je hier een daar plaatsen welk nummer er werd gespeeld. Zo briljant als de band op cd is, zo'n diepe teleurstelling was het concert. (ROY MANTEL)

King Midas Sound - Off Centre Festival Melkweg, zaterdag 28 mei 2010

Foto Kevin Martin (top) van Atze de Vrieze

Foto Roger Robinson (rechts) van Pasetti

zanger/toaster Roger Robinson. Foto Pasetti/CC Beeld
zanger/toaster Roger Robinson. Foto Pasetti/CC
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden