'Dubbele petten Lakeman'

Pieter Lakeman is onaangenaam verrast door het boek. ''Ik heb nog geen kennis genomen van de inhoud, maar ik denk dat ik toch maar alvast mijn advocaat ga bellen.'' Foto ANP

AMSTERDAM - Pieter Lakeman is niet de onafhankelijke adviseur die hij voorgeeft te zijn. Voor iemand wiens uurloon driehonderd euro per uur bedraagt, heeft hij bovendien 'bedroevend weinig weten te bereiken voor zijn klanten'.

Dit staat in het binnenkort te verschijnen boek De Dossiers Lakeman - Een officieuze biografie. De schrijfster, Marja Bontekoe, heeft een aantal jaren geleden samengewerkt met Lakeman. Zij had toen zijn Stichting Onderzoeks Bedrijfsinformatie (Sobi) ingeschakeld naar aanleiding van een faillissement.

Lakeman overweegt juridische stappen tegen het boek.

Volgens Bontekoe had Lakeman - die vorig jaar opschudding verwierf met zijn oproep aan DSB-klanten om al hun geld van de bank te halen - in verschillende dossiers 'dubbele petten' op, zowel die van adviseur als die van belanghebbende.

Groepen schuldeisers die uiteen dreigden te vallen omdat sommigen niet langer bereid waren bij te dragen in de kosten, hield hij bijeen door de vorderingen van de weglopers op te kopen en onder te brengen in vennootschappen.

'Deze namen de kosten voor de mensen over, maar in de praktijk werden deze weggestreept tegen openstaande facturen van Sobi aan deze nv en bv,' schrijft Bontekoe.

Dit leidde volgens haar wel eens tot beslissingen die niet langer uitsluitend het belang van de cliënt dienden, 'met name in die gevallen waarin een keuze gemaakt moest worden tussen het mijn en dijn'.

In het boek worden zaken op en rijtje gezet waarbij volgens Bontekoe vraagtekens kunnen worden geplaatst bij de rol van Lakeman, waaronder die rond de failliete DSB-bank. Volgens Bontekoe vertoont Lakeman trekken van grootheidswaanzin. ''Hij lijkt zichzelf als een godheid te zien, als iemand die het altijd bij het juiste eind heeft en die er is om 'maatschappelijke kankergezwellen' uit te roeien.

Die eigenschap heeft hem in de kwestie rond DSB parten gespeeld, stelt Bontekoe. 'In de veronderstelling dat de tweehonderdduizend gedupeerden van de bank beter af zouden zijn met een faillissement van DSB, gaat hij voorbij aan de meer dan tweeduizend personeelsleden en de honderdduizenden spaarders van de bank die geen enkel belang hadden bij een faillissement.''

Ondanks zijn forse uurtarieven boekt Lakeman volgens Bontekoe nauwelijks succes in procedures. Van alle civiele zaken heeft hij nog gen tien procent gewonnen en met zijn class action-zaken sleepte hij nog geen enkele overwinning in de wacht, stelt ze. 'Wat dit zijn klanten allemaal gekost heeft, is moeilijk na te gaan. Maar dat dit in de miljoenen moet lopen, lijkt wel zeker.''

Pieter Lakeman is onaangenaam verrast door het boek. ''Ik heb nog geen kennis genomen van de inhoud, maar ik denk dat ik toch maar alvast mijn advocaat ga bellen.'' Volgens hem heeft Bontekoe een jaar als secretaresse voor hem gewerkt en zijn ze daarna vanwege een fiscaal geschil in 'in onmin' uit elkaar gegaan.

Het boek is geen afrekening met haar voormalige werkgever, verzekert Bontekoe. ''Wel een waarschuwing. Heel Nederland ziet Lakeman als een Robin Hood. Maar ik heb gezien hoe hij zijn eigen belangen soms liet prevaleren boven die van cliënten. En de manier waarop hij omgaat met mensen past niet bij een belangenbehartiger.'' (HENK SCHUTTEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden