Drs. P Trofee voor humorvolle taalvirtuoos

De stichting Het Heen en Weerschap, die het erfgoed van drs. P beheert, heeft een jaarlijkse prijs in het leven geroepen voor auteurs of kunstenaars die met humor de Nederlandse taal gebruiken of verrijken.

ANP
Drs. P (1919-2015) geldt als een van de grootste Nederlandse tekstdichters van de twintigste eeuw. Beeld ANP
Drs. P (1919-2015) geldt als een van de grootste Nederlandse tekstdichters van de twintigste eeuw.Beeld ANP

De Drs. P Trofee, een beeldje van het hoofd van Heinz Polzer, wordt op 29 oktober voor het eerst uitgereikt. “Literaire prijzen worden in Nederland alleen maar toegekend aan heel serieuze schrijvers,” stelt taalhistoricus Vic van de Reijt, voorzitter van de stichting. “De Drs. P Trofee is een prijs die in het verleden had kunnen worden uitgereikt aan mensen als Annie M.G. Schmidt, Godfried Bomans of Willem Wilmink.”

Aan de prijs is ook een geldbedrag verbonden. Dit jaar gaat het om een bedrag van 2019 euro; de prijs wordt voortaan ieder jaar met één euro vermeerderd. Volgens de initiatiefnemers van het beeldje is het de eerste prijs met inflatiecorrectie.

Tekstdichter

Het bestuur van de stichting bepaalt wie de prijs krijgt. Drs. P (1919-2015) geldt als een van de grootste Nederlandse tekstdichters van de twintigste eeuw. Hij zou dit jaar honderd zijn geworden, wat onder meer wordt gevierd met een nieuw boekwerk over zijn leven én een theatervoorstelling van Erik van Muiswinkel over zijn werk.

Drs. P werd bekend van liedjes als Veerpont (“Heen en weer”), Dodenrit (“Trojka hier, trojka daar”), Knolraap en lof schorseneren en prei, en Het Trapportaal.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden