PlusTheaterrecensie

Dronken Mensen is een doordachte puzzel van oeverloos praten

Hoffelijk naar je tafeltje geleid worden door een acteur die even later starnakel op het podium staat te zwalken. Het kan je gebeuren bij de eerste productie van Dronken Mensen, het nieuwe theatergezelschap rond oprichters Linde van den Heuvel, Xander van Vledder en Justus van Dillen.

Hans Smit
null Beeld Bas de Brouwer
Beeld Bas de Brouwer

Ze doen op locatie in de Nassaukerk alles zelf, ook de placering van het publiek, om daarna met overtuiging in hun rol te schieten, behalve Van Vledder dan, die deed de regie van hun eerste voorstelling die ook de titel Dronken Mensen draagt, het stuk van Ivan Vyrypaev.

Die hedendaagse Russische toneelschrijver voert een aantal mensen ten tonele die in verschillende stadia van dronkenschap filosoferen over God, de liefde en de zin van het leven. De voorstelling beleefde oktober vorig jaar al een korte serie op dezelfde locatie.

De kerk is een goede locatiekeuze wat betreft de thematiek van de voorstelling; pal onder het orgel de vraag stellen of ‘God in ons fluistert’ geeft die vraag extra cachet en half onderuitgezakt op een kerkbank vragen naar de zin van het bestaan doet het ook wel goed.

De theatrale aankleding is wel erg basic, met wat opgehangen spotjes en kerkbanken op het speelvlak.

Oeverloos

Regisseur Van Vledder heeft zijn zeven uitstekende acteurs (verder Hajo Bruins, Ellen Parren, Anne Lamsvelt, Valentijn Benard, Danny Westerweel) gelukkig op het hart gedrukt niet in gelal te vervallen, maar de dronkenschap in al zijn stadia te tonen; van het apathisch voor je uit staren tot een agressieve dronk.

Dat laatste kun je zeker aan een ervaren speler als Bruins overlaten, en ook Parren heeft een overtuigende, juist ingetogen dronk. Van den Heuvel is een mooi melancholische bruid.

De ogenschijnlijk losse scènes vallen gaandeweg als een doordachte puzzel in elkaar. En toch kan Dronken Mensen niet voortdurend boeien, daarvoor zijn de met alcohol besprenkelde dialogen te goed getroffen: oeverloos, zoals het dronken mensen betaamt.

Dronken Mensen

Gezien 28/8 Nassaukerk
Nog te zien aldaar t/m 26/9

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden