Driekwart Amsterdamse musea trekt in 2015 meer bezoekers

Bijna driekwart van de Amsterdamse musea hebben in 2015 meer bezoekers getrokken dan het jaar daarvoor. Gemiddelde groeide het aantal bezoekers met bijna 7 procent ten opzichte van 2014.

Jasper Piersma en Olga Ketellapper

De 15 Amsterdamse musea met meer dan 100.000 bezoekers trokken dit jaar in totaal bijna 9,5 miljoen bezoekers. Maar liefst 11 daarvan zagen de bezoekersaantallen in vergelijking tot 2014 toenemen. Vooral het Van Goghmuseum, de Hermitage en het Tropenmuseum verwelkomden meer bezoekers.

Het museum dat de grootste stijging afgelopen jaar meemaakte is het Allard Piersonmuseum. Vorig jaar trok het museum samen met de afdeling Bijzondere Collecties 88.500 bezoekers, maar in 2015 is dat toegenomen tot 121.687 bezoekers. Dat is een stijging van 37,5 procent.

Dat komt vooral door het Pop-Up Museum van De Wereld Draait Door dat vijf maanden in het Allard Pierson te zien was. Daarbij stelden bekende gasten uit het tv-programma zalen samen met werk uit de depots van tien musea. Het Pop-Up Museum trok ruim 50.000 bezoekers. Eind januari 2016 keert DWDD terug naar het Allard Pierson voor een tweede editie.

Late Rembrandt scoort
Toch zijn er ook een aantal Amsterdamse musea die minder bezoekers trokken. Zo ging het met het Rijksmuseum (vier procent minder bezoekers), het Stedelijk Museum (tien procent minder) en het Scheepvaartmuseum (ruim zes procent minder) iets minder goed.

Wel zorgden tentoonstellingen in het Rijks (Late Rembrandt) en het Stedelijk (De Oase van Matisse) voor records. Ook blijft het Rijksmuseum met ruim 2,3 miljoen bezoekers nog altijd ruimschoots het populairste museum in de stad. De bezoekersaantallen bij Foam, NEMO en het Joods Historisch Museum bleven zo goed als gelijk.

De gemiddelde toename van bijna 7 procent blijft wel wat achter bij de afgelopen jaren. Uit cijfers van de Museumvereniging bleek eerder dat tussen 2011 en 2014 de bezoekersaantallen met gemiddeld ruim 9 procent per jaar stegen.

Met de tentoonstelling De Oase van Matisse trok het Stedelijk Museum een recordaantal bezoekers. Beeld anp
Met de tentoonstelling De Oase van Matisse trok het Stedelijk Museum een recordaantal bezoekers.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden