Plus

Drie tips van de kunstredactie: dit is er te zien op het Holland Festival

Erik VoermansJan Pieter Ekker en Peter van Brummelen
Ralph van Raat. Beeld Simon van Boxtel
Ralph van Raat.Beeld Simon van Boxtel

Erik Voermans, klassieke muziek: Circulus

Het nieuwe, tweede pianoconcert van de geweldige Nederlandse componist Robin de Raaff belooft een gebeurtenis van jewelste te worden. Circulus heet het stuk. En dus zit het publiek in de Gashouder op 10 juni in een cirkel om de solist (Ralph van Raat) heen, met daar weer achter het orkest, ook in een cirkel. Het geheel doet denken aan een klok en dat klopt ook, want De Raaff had een stuk over de vergankelijkheid in het hoofd. Daarna klinkt Coro, een meesterwerk van de Italiaanse grootheid Luciano Berio, voor zangers en instrumentalisten die in de vorm van veertig duo’s over de ruimte verspreid staan.

Circulus/Coro door Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor o.l.v. Matthias Pintscher. Solist: Ralph van Raat (piano), 10 juni in de Gashouder, 20.30 uur.

Peter van Brummelen, popmuziek: Mother Nature

Mother Nature, door associate artist Angélique Kidjo en gasten. Beeld
Mother Nature, door associate artist Angélique Kidjo en gasten.

Time Magazine zette haar vorig jaar op een lijst van de volgens het blad honderd invloedrijkste personen van de wereld. Dit jaar is de Afrikaanse zangeres en activiste Angélique Kidjo een van de twee associate artists van het Holland Festival. Ze breng het muziektheaterstuk Yemandja naar het ITA en zal Afrikaanse muziek en modern klassiek mengen in het Concertgebouw, maar er is in Carré ook een ‘gewoon’ concert van haar. Net als op haar meest recente, met een Grammy onderscheiden album zijn daarbij de nodige Afrikaanse collega’s te gast. Uit ons land doet Jeangu Macrooy mee.

Mother Nature door Angélique Kidjo en gasten, 3 en 4 juni in Carré, 20.00 uur.

Jan Pieter Ekker, chef kunst: Casting

Vincent Rietveld, Florian Myjer en Ward Weemhoff: de drie artistieke leiders van toneelgroep Amsterdam (voorheen Theatergezelschap De Warme Winkel). Beeld Sofie Knijff
Vincent Rietveld, Florian Myjer en Ward Weemhoff: de drie artistieke leiders van toneelgroep Amsterdam (voorheen Theatergezelschap De Warme Winkel).Beeld Sofie Knijff

De eerste voorstelling die Florian Myjer, Vincent Rietveld en Ward Weemhoff onder de ‘nieuwe’ noemer toneelgroep Amsterdam maken, klinkt als vintage De Warme Winkel. ‘Casting wordt een gespannen en ongemakkelijke auditie, waarin niet alleen de hoofdrolspelers worden beoordeeld maar ook de regisseur, de castingdirector en de netmanager,’ aldus het persbericht. ‘Macht, aantrekkingskracht en artistieke hoogmoed buitelen over elkaar heen in deze integere, maar scherpe analyse van de Nederlandse cultuur.’ Opvallend: hun eerdere Holland Festival-voorstellingen Gavrilo Princip (2014), Privacy (2016) en Gesualdo (2018) werden opgevoerd in steeds grotere zalen en zorgden ervoor dat De Warme Winkel tot het establishment ging behoren. Met Casting zoeken ze de intimiteit van de kleine zaal weer op; theaterbroedplaats De Sloot heeft maar 75 plekken.

Casting door toneelgroep Amsterdam, 20 juni t/m 15 juli in De Sloot, 21.00 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden