Update

Drie keer zoveel pr-mensen als journalisten

Inmiddels lopen er in ons land drie keer zoveel geschoolde beroepscommunicatoren rond als journalisten. Foto ANP Beeld
Inmiddels lopen er in ons land drie keer zoveel geschoolde beroepscommunicatoren rond als journalisten. Foto ANP

DEN HAAG - Het leger aan communicatiemedewerkers bij overheid, instellingen en bedrijven is de afgelopen jaren flink gegroeid. Inmiddels lopen er in ons land drie keer zoveel geschoolde beroepscommunicatoren rond als journalisten.

Dat valt dinsdag te lezen in het rapport van de commissie-Brinkman. In een analyse stelt de commissie dat het leger van communicatiemedewerkers het nieuws alsmaar beter heeft leren bespelen. Er is een wedloop om kijkers en lezers ontstaan, die de journalistiek een steeds hijgeriger karakter heeft gegeven. Doordat kranten maar een keer per dag verschijnen raken ze hierbij achterop, aldus de commissie.

Frank van Vree, hoogleraar journalistiek van de Universiteit van Amsterdam, die hiernaar met collega Mirjam Prenger onderzoek deed, zegt dat de verhouding drie staat tot één, een conservatieve schatting is. Volgens hem gaat het dan alleen om externe pr-medewerkers en nog niet eens om de eigen voorlichters.

Van Vree zegt dat de pr-sector zijn werk steeds beter doet en dat de journalisiek hier redelijk onschuldig tegenover staat. ''Want, de krant moet toch gevuld worden.'' We doen het volgens hem in Nederland overigens beter dan in omringende landen.

De tendens is echter niet te stoppen, meent de hoogleraar. Het is aan de journalistiek om tegenwicht te bieden. ''Maar ja, wat moet je als je steeds minder geld hebt.''

Een deel van de oplossing is volgens Van Vree dat media hun journalisten minder van specialisme laten veranderen. ''Jobrotation is in. Maar journalisten die langere tijd op dezelfde plek zitten, zijn beter in staat om een voorlichter heen te opereren'', blijkt uit ons onderzoek. ''Ze hebben veel beter toegang tot het veld dan mensen die pas kort op een bepaald onderwerp zitten.'' (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden