'Drie jaar strijd binnen directie Stedelijk Museum'

Tussen de twee directeuren Karin van Gilst en Beatrix Ruf van het Stedelijk Museum woedde de afgelopen drie jaar een interne strijd.

Het Parool
'Picasso op de gevel zetten, dat kan iedereen,' vindt Beatrix Ruf Beeld ANP
'Picasso op de gevel zetten, dat kan iedereen,' vindt Beatrix RufBeeld ANP

Dat schrijft NRC op basis van gesprekken met medewerkers.

Ruim vier jaar na haar aantreden is zakelijk directeur Karin van Gilst per 1 oktober bij het museum vertrokken. In het persbericht schrijft zij het Stedelijk met een 'gerust hart' te verlaten, maar uit de gesprekken tussen de krant en (oud-)medewerkers komt een ander beeld naar voren.

Al sinds het aantreden van Ruf als artistiek directeur in 2014 was er volgens ingewijden strijd tussen de twee over de koers van het museum.

Een miljoen bezoekers
Van Gilst heeft een achtergrond als uitgever en had voornamelijk oog voor exposities van bekende gevestigde kunstenaars. Het behalen van steeds hogere bezoekersaantallen was een belangrijke maatstaaf voor succes voor Van Gilst, en tijdens haar eerste jaar als directeur stevende het museum af op de miljoen bezoekers per jaar.

De uit Duitsland afkomstige Ruf bekommerde zich hier minder om en zette juist in op het presenteren van Avant-gardekunstenaars. Geen crowdpleasers meer. 'Picasso op de gevel zetten, dat kan iedereen wel doen,' zei zij hierover volgens een oud-medewerker.

In plaats van blockbusters als Malevich of Marlene Dumas exposeert zij liever werk van jonge kunstenaars die nog niet binnen de kunstcanon vallen, zoals Seth Price en Magali Reus.

Kunstcritici
En dat heeft gevolgen voor de bezoekersaantallen. De door Van Gilst beoogde mijlpaal van 1 miljoen bezoekers per jaar is uit beeld verdwenen. Sinds 2014 daalde het aantal bezoekers met 20 procent, van 816.000 in 2014 naar 656.000 afgelopen jaar. Ook de publieksinkomsten van het museum zakten, vorig jaar met 22 procent. Daartegenover staat dat er door kunstcritici juist enthousiast wordt gereageerd op de nieuwe koers.

De taken van Van Gilst zullen voorlopig worden verdeeld tussen Beatrix Ruf en het managementteam. Het is nog niet bekend of er een nieuwe zakelijk directeur komt.

Lees ook: Internetondernemer Nalden in Raad van Toezicht Stedelijk Museum

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden